Водещ проблем за обществото са обедняването и безработицата

Sindikalen barometar 2014

Проблем номер едно за обществото според работещите българи са обедняването и безработицата. Това показва националното представително изследване на Института за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ „Синдикален барометър – 2014”, което бе представено на 25 февруари 2014 г. на пресконференция, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров и директора на ИССИ – КНСБ Любен Томев.

Това е второто подобно изследване, изготвяно от ИССИ – КНСБ, като първото показва резултати към август 2013 г. Според първото изследване липсата на доверие в управляващите е била основната причина според хората (36.9%), довела до протестите през последните месеци. През януари 2014 г., обаче, вече 41,2% от респондентите намират обедняването като основна причина.

Sindikalen barometar 2014

„Най-бедните оценяват най-ниско работата на правителството, което най-вероятно се дължи на неефективната му анти бедност политика”, заяви по време на представянето на изследването директорът на ИССИ – КНСБ Любен Томев. Той изтъкна, че според изследването е налице широко очакване за промяна – за работещите българи решението е възможно най-бързо да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Основните резултати и изводи от изследването можете да намерите ТУК.

Презентация с основните резултати и изводи от „Синдикален барометър – 2014”