Шаран Бъроу бе преизбрана за генерален секретар на МКП

Шаран БъроуДнес, 23 май 2014 г., Третият конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) преизбра Шаран Бъроу за свой генерален секретар.

Тя благодари на делегатите на конгреса, като каза, че този избор не е за личност, а за програма. „Това е нашата програма”, изтъкна Бъроу и съобщи, че сега за МКП предстои много работа. „Ние ще изградим силата на работещите и ще ограничим корпоративната власт!”, заяви тя пред развълнуваната аудитория и добави: „Трябва да кажем на правителствата: „Имайте куража да застанете зад работещите хора!”.

Шаран Бъроу благодари отново на делегатите на конгреса и подчерта, че за нея е чест на бъде генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.

КНСБ подкрепя втори мандат на Шаран Бъроу като генерален секретар на МКП

Пламен Димитров на конгреса на МКП

„Искам да изразя дълбоката признателност на КНСБ към Шаран Бъроу – генерален секретар на МКП – за нейните непрекъснати усилия за изграждане на силно синдикално движение по целия свят и за нейната подкрепа към националните организации-членки на МКП в тяхната ежедневна борба за по-добър живот на работещите хора”. Това заяви пред Третия световен конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) президентът на КНСБ Пламен Димитров, като изрази подкрепата на Конфедерацията към втори мандат на Шаран Бъроу като генерален секретар на МКП. Лидерът на КНСБ подчерта дълбокото уважение на Конфедерацията към Майкъл Зомер за дейността му като президент на МКП.

Делегацията на КНСБ се включи в протеста на МКП срещу Американската търговска камара

Делегацията на КНСБ на протеста на МКП в Берлин

На 20 май 2014 г. пред „Дойч Телеком” в Берлин се проведе протестен митинг срещу анти-синдикалните практики на Т-Мобайл (САЩ). На протеста делегатите на конгреса на МКП настояха Американската търговска камара (АТК) да преустанови намесата си във вътрешната политика на други държави. Най-голямата група сред протестиращите бе тази на делегацията на КНСБ, която се присъедини към искането на МКП.

Пламен Димитров е избран за председател на Комитета по регламента на Третия конгрес на МКП

  • ituc_1

На 18 май 2014 г. в Берлин бе открит Третият конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) – най-голямата световна синдикална организация, която обединява 325 национални синдикални конфедерации с общо над 180 милиона членове. Повече от 1500 синдикални лидери и активисти от 161 страни се събраха в Конгресния център на Берлин за церемонията по откриването на Третия световен конгрес на МКП.

Пречките в световната икономика. Неуспехът на строгите икономически мерки

Дискусия относно неравенството

Откриването на Третия конгрес на МКП бе съпроводено от дискусия за защитата на правата на работниците в „епоха на несигурност, ниски заплати и безработица”.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър се обърна към препълнената аудитория, като подкрепи плана на МКП за присъединяване на 20 милиона нови членове през следващите четири години. „Ще се сблъскате с това предизвикателство, но трябва да го направите, защото ехото на историята показва, че всичко е заложено на карта”, каза Гай Райдър.