Пречките в световната икономика. Неуспехът на строгите икономически мерки

Дискусия относно неравенството

Откриването на Третия конгрес на МКП бе съпроводено от дискусия за защитата на правата на работниците в „епоха на несигурност, ниски заплати и безработица”.

Генералният директор на МОТ Гай Райдър се обърна към препълнената аудитория, като подкрепи плана на МКП за присъединяване на 20 милиона нови членове през следващите четири години. „Ще се сблъскате с това предизвикателство, но трябва да го направите, защото ехото на историята показва, че всичко е заложено на карта”, каза Гай Райдър.

В дискусия относно неравенството Лари Елиът – икономически кореспондент за „Гардиън”, постави въпроса за отсъствието на реакция от правителствата, въпреки все по-задълбочаващите се неравенства. „Въпреки това продължават да се предприемат мерки на строги ограничения от страна на държавите”, заяви главният икономист на МКП Джон Еванс.

Според Джаяти Гош – професор по икономика в Университета „Джавахаралал Неру”, е необходимо държавите да увеличават социалните разходи. Генералният секретар на ЕКП Бернадет Сегол подчерта, че политиката на ограничения в Европа се е провалила, тъй като публичният дълг в страните от Европа не е намалял. „Неприемливо е” – каза тя – „някои работници да получават малко под 400 евро на месец, а да се твърди, че успешните икономики гарантират високо заплащане на труда и силен социален диалог.”

Сони Капур от международния мозъчен тръст „Редифайн” подчерта, че е необходимо да се вземат мерки по отношение на т.нар. „данъчни убежища”. Според него по този начин проблемът с публичния дефицит ще бъде отстранен веднага. Капур също призова делегатите, които са членове на попечителски пенсионни фондове, да лобират в полза на работниците. Той изтъкна, че трябва да има координирана стратегия, която да накара тези фондове да инвестират в инфраструктура, да инвестират в малките и средни предприятия, а не да влагат пари в индекса „Стандарт енд Пуърс”, от които корпорациите не се нуждаят. Капур препоръча облагане на корпоративните доходи, които няма да бъдат инвестирани, но каза, че съществува възприета първоначална пречка, която той характеризира като „колосален провал” на здравия разум и на политическата смелост. „САЩ и Европа, които са от калибъра на Китай, представляват значителен пазар и те няма да претърпят катаклизъм, ако предприемат поне основни стъпки към намаляване на неравенството за своите граждани”, допълни той.