Габриеле Бишоф, ЕИСК: ЕС спешно да осигури нова стратегия за равенство между половете

 

  • Bishop

За да отбележи Международния ден на жените, президентът на Групата на работниците в Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК) Габриеле Бишоф отправи покана към ЕС, с обръщение на сайта на ЕИСК, съюзът спешно да осигури нова стратегия за равенство между половете. Далеч от това да бъде допълнителна „регулаторна тежест”, законодателство за равенството между половете е единственият начин да се достигне до реални промени. Ето какво каза тя: 

През 1912 г. в чикагските жени-синдикалистки пееха „Да, хлябът е това, за което се борим, но ние се борим и за рози”. Ние постигнахме много от 1912 г. насам, но все още не разполагаме с (пълно) равенство между половете, нито на работното място, нито в обществото. ЕС винаги е имал висока репутация сред жените, защото той е истински двигател за повишаването на техните права чрез равенството между половете и антидискриминационните закони и включването му в основните стратегии на ЕС. 
Сега обаче този мотор е в застой. В момента ЕС дори не иска да осигури нова стратегия за равенство между половете.
Вместо да бъде горд от това, което е постигнато, и от това, което още може да се направи, за да се подкрепи равенството чрез добри правила/регулации, съюзът възприема това като "регулаторна тежест". Каква грешка, какво недоразумение!
Ние ще продължим да се борим за равенство на жените и момичетата на работното място и в обществото. Нека да настояваме пред ЕС за по-добър подход.
На офанзива за равенство между половете и за хляб и рози!             

Габриеле Бишоф, Президент на Групата на работниците в ЕИСК