Георгиос Дасис бе награден за принос в развитието на организираното гражданско общество в България

  • 01

Президентът на Европейския икономически и социален съвет (ЕИСК), който е на двудневното официално посещение у нас, бе награден от Икономическия и социален съвет (ИСС) с почетен знак за принос в развитието на организираното гражданско общество в България на церемония в София.

На срещата с Дасис от страна на КНСБ участие взеха президентът на Конфедерацията Пламен Димитров, който е един от вицепрезидентите на Група II /работници/ на ЕИСК, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, председателят на СБУ Янка Такева, директорът на ИССИ Любен Томев и научният секретар на ИССИ Екатерина Рибарова. 
Визитата на Дасис у нас е негово първо официално посещение по покана на национален икономически и социален съвет на страна-член на ЕС, след като бе избран за президент на ЕИСК в края на 2015 г.
„Наградата, която Ви връчвам от името на ИСС, е от  хората, които стоят трайно зад гражданското общество в България и тя е тяхната оценка за Вас, г-н Дасис“, обяви проф. д-р Лалко Дулевски, председател на ИСС при  връчването на приза на Дасис.
В отговор Георгиос Дасис сподели, че като грък за него е задължение и чест да изгради добри отношения с България.
 „Имам много тесни връзки с българското общество, започнали  назад във времето в съвместната работа със синдикатите. Като синдикалист, една от задачите ми бе да се боря за приобщаването на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в европейската група на работническите организации. Не знам вече колко пъти съм идвал в София, но един от тези дни никога няма да забравя - говоря за протестите, в които участвах с моите приятели синдикалисти, в лицето и на Пламен Димитров“, заяви Дасис. По време на срещата се възприе общата идея ЕИСК, заедно с ИСС, да инициира международна обществена дискусия за бъдещето и ролята на България в ЕС и Еврозоната.
Официалната визита на президента на ЕИСК Георгиос Дасис започна с посещение в Българската народна банка. В програмата му е включена среща с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин и с представители на академичната общност в България.