Космическо откриване за детския етнофестивал в Минерални бани

 

  • site_1

Космическият глас на Валя Балканска откри Международния детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”. За 19-та поредна година хиляди деца се събраха в китното хасковско село Минерални бани, за да отбележат Деня на детето 1 юни. Събитието се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов”, със съдействието на Община Минерални бани, Хасковска област.


Тази година участват над 2000 деца от 7 държави, сред които Грузия, Турция, Молдова, Северна Македония.
Началото на празника дадоха президентът на КНСБ Пламен Димитров, зам.-социалният министър Султанка Петрова, кметът на общината Мюмюн Искандер, народният представител Виолета Желева.

Днес сме тук, за да се забавляваме, но и да видим как се веселят различните от нас – децата от други култури, религии, националности. Нашият фестивал е уникално пространство, в което децата от всички точки на света се учат на толерантност и търпимост към различието на другия. Ние възрастните трябва да се поучим от това, заяви в изказването си президентът на КНСБ.

Горда съм, че мога да открия най-големия детски фестивал в България. Той е пример как различните култури могат не само да се допълват, но и да се обогатяват една друга, създавайки един истински микс от приятелство, толерантност и красота, обяви зам-социалният министър Султанка Петрова.
По-късно тя изигра и едно българско хоро, заедно с представители на различни танцови школи от цялата страна.

Мили деца, добре дошли в това райско кътче. И тази година празникът гради мостове между различните култури и традиции. Фестивалът е и място на надеждата, че утре вие ще израснете здрави, усмихнати и обичани, каза кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Преди откриването, Пламен Димитров поднесе цветя на паметната плоча на президента на КНСБ проф. д-р Желязко Христов. Нека си спомним за човека, чиято мечта беше да събере на това място представители на всички култури и вероизповедания – Желязко Христов. Днес сме тук, не само за да почетем мечтата му, а да покажем, че по пътя към Европа националностите и религиите нямат значение, обяви лидерът на синдиката.
След официалното откриване, голямата Валя Балканска направи и специален Мастърклас, на който разкри тайните на народната музика на стотици деца от фестивала.

Тази година детският празник се осъществява под патронажа на Бисер Петков – министър на труда и социалната политика, който се очаква да закрие фестивала на 1 юни.
Медийни партньори на събитието са Българска национална телевизия и БНР „Радио Благоевград”.

В етнофестивала ще вземат участие близо 2000 деца, 80 групи и 70 индивидуални изпълнителя, от 16 области и 38 населени места от територията на цяла България, както и 18 танцови групи от чужбина - от Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Молдова, Сърбия, Турция. Ще бъдат представени над 80 училища, читалища, детски градини, центрове и школи от България и извън пределите на страната ни.
Началото на това събитие е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на община Минерални бани, област Хасково. Тогавашният лидер на КНСБ проф. д-р Желязко Христов даде старт на първия детски етнофестивал, като еднодневен празник на изкуствата на всички етноси, населяващи нашите земи. От 2003 г. състезателната програма е вече два дни и е с участието на деца от балканските страни.