За 15 път деца от Балканите пеят и танцуват в община Минерални бани, Хасково

  • 001

15-тият детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” бе открит днес, 31 май 2015 г., и ще продължи и утре в община Минерални бани, област Хасково. Детският празник се организира от КНСБ и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” за петнадесета поредна година и с него се отбелязва 1 юни – Международен ден на детето.

В етнофестивала взимат участие около 1700 деца, 60 групи и 34 индивидуални изпълнители. В голямото културно събитие участват представители на България, Румъния, Гърция, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина и Турция. В етнофестивала са представени над 60 читалища, училища, детски комплекси и градини, центрове и школи от близо 50 населени места.

Най-добре представилите се изпълнители през двата фестивални дни, определени от журито, ще бъдат поканени да участват в заключителен Галаконцерт, който ще се проведе на 1 юни преди връчването на наградите на отличените участници. Галаконцертът ще бъде излъчен по Българската национална телевизия, която заедно с БНР „Радио Благоевград” е медиен партньор на културното събитие.

Етнофестивалът бе открит от вицепрезидента на КНСБ Пламен Нанков, който припомни благородното дело на проф. д-р Желязко Христов: „Преди 15 години едно пламъче се откъсна от сърцето на един прекрасен човек. Той го поднесе на децата от всички балкански етноси, за да пеят и да танцуват в името на европейското си бъдеще.”

Председателят на Синдиката на българските учители д.ик.н Янка Такева приветства събралото се множество, като благодари на организаторите за труда и волята им да реализират този голям детски празник. Тя изказа благодарността си и към кмета на община Минерални бани Мюмюн Искендер за неговия и приноса на неговия екип. „Всички съпричастни към това благородно дело нека бъдат благословени!”

Приветствие във връзка с провеждането на етнофестивала изпрати вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

На откриването присъстваха още Ева Жечева – председател на Държавната агенция за закрила на детето, шефът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Стефан Манахилов, председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Хасково Василка Иванова, нейни колеги и други.