Осмия детски етнофестивал

На Осмия детски етнофестивал "Децата на България с духовност в Европа! Децата на Балканите - заедно за Европа" отново се събраха над 2500 млади изпълнители от различните краища на Балканите. 
"Чинарче" с голямата награда
 
На Осмия детски етнофестивал "Децата на България с духовност в Европа! Децата на Балканите - заедно за Европа" се събраха над 2500 млади изпълнители от различните краища на Балканите. Гоямата награда на фестивала спечели ансамбъл "Чинарче", който с кръшните си хора  и подскоци накара публика и жури да пляскат в такт с неравноделните български ритми. Оригинални бяха и изпълненията на съставите от Македония, Сърбия и Молдова. Те съчетаха специфичните музикални и танцови форми от своя край с модерен и популярен балет. Така спечелиха не само сърцата на публиката, но и специалните награди.
Президентът на КНСБ доц. д-р Желязко Христов, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова, председателят на комисията по труд и социална политика към НС, представители на Държавната агенция за закрила на детето, вицепрезидентите на КНСБ Пламен Димитров и Николай Ненков и председателят на СБУ Янка Такева  и дейци на науката и културата участваха в дискусия за съхраняване на детския дух и морал от насилието. Те бяха провокирани от документален филм на Емилия Антова, журналистка в БНР. Продукцията представя случаите на насилие сред деца и ученици у нас през последните 2 години. "Обич, грижа и разбиране към богатството на България - децата"  - това послание отправиха към родителите и обществото участниците в дискусията, а навън от конферентната зала малки и по-големи изпълнители - българи, македонци, сърби, турци, роми, молдовци в благородна надпревара показаха своята изначално богата духовна култура и толерантност.   
 

Image

Image

Image

Image

Image