Над 400 бежанци във Враждебна получиха от КНСБ стоки от първа необходимост

  • 001

Над 400 души, които пребивават в специализирания център за бежанци в столичния квартал „Враждебна”, получиха стоки от първа необходимост, събрани чрез националната дарителска кампания на КНСБ, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” и СНЦ „Младежки форум 21 век”.

Всеки от бежанците в центъра получи тоалетни принадлежности, консервирана храна, както и адаптирано мляко, памперси и мокри кърпички за бебетата. Тези стоки от първа необходимост бяха закупени с парите от дарения, получени по банковата сметка на Благотворителния фонд.

Дарения се събираха в регионалните структури на КНСБ в цялата страна, а тези в натура, получени в районите, в които има изградени бежански лагери, бяха предадени по места. За Регионалните съвети на синдиката, отдалечени от домове за бежанци, даренията бяха предавани на Областните съвети на Български червен кръст, който разполага със съответния ресурс за съхраняване и транспортиране на стоките до специализираните центрове.

Стоките от първа необходимост бяха раздадени на нуждаещите се лично от президента на КНСБ и председател на УС на Благотворителния фонд Пламен Димитров при посещението му в бежанския център във „Враждебна” на 6 ноември 2013 г. В акцията участваха председателят на БЧК Христо Григоров, Рени Джагалова – секретар на Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов, д.м.”, д-р Дима Христова – съпруга на проф. д-р Желязко Христов и член на УС на фонда, както и председателя на „Младежки форум 21 век” Даниела Алексиева.

Екипът на КНСБ се запозна с условията, при които живеят бежанците. В повечето случаи в стая са настанени по три или четири семейства, а в някои стаи бежанците са опънали въжета, които разделят помещението на четири. От въжетата те спускат чаршафи, за да могат да се преобличат необезпокоявано. В някои стаи има течове от тавана, а в други липсва нормално осветление.

„Трябва да ни разберете – нашата страна не бе подготвена за толкова голяма бежанска вълна и затова не може да осигури по-добри условия”, каза Даниела Алексиева. Тя допълни, че условията не са нормални, но призова хората да бъдат търпеливи, защото се прави всичко възможно, за да се подобрят. „Точно затова сме тук”, каза Даниела Алексиева.

Президентът на КНСБ изслуша проблемите, които бежанците имат и обеща да съдейства, с каквото може. Много от тях се обърнаха към него за разяснение по какъв начин могат да си намерят работа. Пламен Димитров отговори, че докато не получат статут, това е невъзможно, но се търсят най-ефективните начини за интегрирането им в обществото.

Дарителската кампания бе подкрепена от синдикални организации, членове на КНСБ и от предприятията „Рекоба – България” ООД, „Номинал” ЕООД, „Братскул” ЕООД и „Белопейпър” ЕООД.