Паметна плоча с лика на Доктора – израз на признателност от децата на Балканите

  • 01

На 31 май 2013 г. бе открита и осветена паметна плоча с лика на проф. д-р Желязко Христов, дм., на този, който създаде и вдъхна живот на детския етнофестивал, вграждайки в него своето сърце, обич и мечти. Паметникът, който е разположен срещу сцената на летния театър в  с. Минерални бани, област Хасково, е израз на признателност към делото на Доктора от децата на Балканите и приятелите от КНСБ. Плочата бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров, който говори за отдадеността на Доктора към благородната кауза – „Децата  на Балканите – с духовност в Европа”. Плочата бе осветена от отец Боян Саръев.

Паметта на д-р Желязко Христов почете с прочувствено слово съпругата му д-р Дима Христова,  а в церемонията с поднасяне на цветя и венци участваха министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, народният представител от Хасково Мехмед Атаман, кметът на община Минерални бани, област Хасково Мюмюн Искендер, вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков, председатели на федерации, синдикати и съюзи – основни членове на КНСБ, председатели на Регионални съвети на КНСБ, както и много други колеги и приятели.

Церемонията по откриването и освещаването на паметната плоча се състоя пред очите на стотиците деца участници във фолклорни състави от България, Балкански и други страни, събрали се в центъра на селището непосредствено преди стартирането на Тринадесетия детски етнофестивал, чийто основател и вдъхновител е проф. д-р Желязко Христов, дм.