Етнофестивалът „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” ще става все по-атрактивен

  • 01

„Етнофестивалът „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” е традиционен за КНСБ, но ще бъде изпълнен с  повече идеи, за да го направим още по-мащабен, разнообразен и атрактивен.” Такава цел си постави вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков на пресконференцията, която се организира вчера в комплекс „Извори” в Минерални бани, област Хасково.

Пресконференцията бе по повод откриването на един от най-красивите детски празници по случай Международния ден на детето 1 юни – Дванадесетия етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”. „Готвим за победителите от конкурса за вокални изпълнения и специална награда – възможност за запис в професионално студио. За наградените в категориите танци също предвиждаме изненади”, допълни визепрезидентът на КНСБ.

 

„2000 участници събра етнофестивалът и аз не знам дали има такова сериозно събитие в югоизточна България, което да се осъществява благодарение на толкова силен приятел, какъвто е КНСБ, заедно с СНЦ „Благотворителен фонд проф. Д-р Желязко Христов”. Затова ние искаме да се включваме още по-активно в организирането на този всеобщ празник”, заяви кметът на община Минерални бани Мюмюн Искендер.

Дванадесетият детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” е под патронажа на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Във фестивала има участници от България, Молдова, Македония, Босна и Херцеговина и Сърбия, които се състезават с 90 групови и 30 индивидуални изпълнения. Сред тях е и момиченцето, което изуми журито в телевизионното шоу „България търси талант” – Елисавета Ганчева. Етнофестивалът демонстрира колко по-богата е общата европейска култура с автентичните култури на отделните етноси и националности и обединяващия ефект на универсалния език на песента и танца.