2000 деца от 6 страни ще участват в Дванадесетия детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”

За дванадесета поредна година ще се проведе детският етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!”, който се организира от КНСБ и Сдружение „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов”. Етнофестивалът ще се бъде открит на 31 май в 10.00 ч. от вицепрезидента на КНСБ Пламен Нанков и ще продължи на 1 юни 2012 г. – Международния ден на детето.

Детският празник под патронажа на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и на президента на КНСБ Пламен Димитров се осъществява със съдействието на МТСП и Община Хасковски минерални бани, която повече от десетилетие е домакин на празника. Началото му бе поставено в китното селище през 2001 г., когато се провежда първият еднодневен детски етнофестивал – фолклорна мозайка от творчеството на етноси, населяващи нашите земи, под мотото „Децата – заедно за България”. От 2003 г. състезателната програма включва 2 пълни фестивални дни с участието на деца и от балканските страни.

В детския етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа!” тази година ще се състезават близо 2000 деца от България, Молдова, Македония, Босна и Херцеговина, Сърбия и Турция, които ще участват с 90 групови и 30 индивидуални изпълнения. Етнофестивалът ще демонстрира колко по-богата е общата европейска култура с автентичните култури на отделните етноси и националности и обединяващия ефект на универсалния език на песента и танца. В продължение на дванадесет години детският етнофестивал предоставя възможност за творческа изява и развитие на младите таланти, стимулира развитието и потенциала на децата в извънучилищна среда, създава чувство за ангажираност и отговорност, като учи децата на взаимно уважение, толерантност и партньорство.

Инициативата се подкрепя от МТСП – Фонд „Социално подпомагане”; ПОК „Доверие”; Параходство „Български морски флот”; „Овергаз Инк.” АД; „Содексо Пасе България” ЕООД; СиВЗК; „ТК Холд” АД, ИК „Труд и право”; „Мини Марица изток” ЕАД; ТЕЦ „Марица изток 2”; „Челопеч Майнинг” ЕАД; „Асарел медет” АД – гр. Панагюрище; „Саниконс България” – гр. Перник; „Металснаб 96” АД; „Елаците-Мед” – с. Мирково; ЕТ „Здравко Георгиев” – гр. Перник; Синдикат на българските учители (СБУ); Федерация на независимите синдикати от държавното управление и организации (ФНСДУО); Независима синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма, кредита и общественото обслужване (НСФТКТКОО), Балнеохотел „Извори” и други.