Децата на България

2000-та година в навечерието на Коледа. В празнично осветената сграда на КНСБ звучи весел детски смях и песен. Тук са се събрали представители на гръцкия културно – информационен център, Руския клуб, Арменския културен дом, Еврейското младежко движение „Ашомер Ацаир”, фондация социална защита на ромите и други.
„И всичко това щеше да е както трябва, ако тези слънчеви деца можеха да изявяват своя талант на една широка зелена поляна”, мисли си д-р Желязко Христов, председателят на КНСБ и на сдружение „Да запазим децата”…….


2001-ва, 31 май – 1 юни – Хасковски минерални бани. Идеята е намерила своята реализация – провежда се първият детски етнофестивал, организиран от КНСБ и Сдружението „Да запазим децата” с председател д-р Христов, под надслов „Децата – заедно за България”. Благородната инициатива е подкрепена не само от общинското ръководство на селището начело с кмета Орхан Шабан, но и от Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Синдиката на българските учители, „ТК – Холд” АД, фирми от страната, хотелиери от района, бизнесмени и др.

2002 – ра, 31 май – 1 юни – Етнофестивалът „Децата заедно за България” е вече традиционен – участват 700 деца. Президентът на републиката Георги Първанов, тогавашният председател на НС Огнян Герджиков, министърът на труда и социалната политика Христина Христова изразяват своята съпричастност към този истински празник.

2003-та, 31 май – 1 юни – на голямата зелена морава в центъра на Хасковските минерални бани са се събрали вече над 1200 деца. Те огласят с песните и с танците си склоновете на източните Родопи. Един пъстър букет от носии – тракийски, шопски, мизийски, румънски, каракачански, сръбски, македонски, гръцки, арменски, албански, турски, ромски са оцветили в неподражаем колорит моравата в центъра.

Амбицирахме се, и стана  голям празник – този път на „Децата – заедно за Балканите”, споделя д-р Христов със секретаря на сдружението „Да запазим децата” Нели Рангелова и развълнуван връчва купата на една от победителките – неговото откритие, малката певица от с. Рогош, Пловдивско Атанаска Колева.

2004 – та, 31 май – 1 юни. Звън на църковни камбани, християнско благославящо песнопение, последвано от глас на имам и накрая огласящата целия простор „Ода на радостта”. Председателят на КНСБ д-р Желязко Христов е провокирал новият девиз „Децата на Балканите – заедно за Европа”. В етнофестивала  участват вече 1450 деца. Те са дошли от 50 селища на Балканите, обединени в 70 фолклорни групи и състава. Пеят, танцуват и се веселят два дни със страст и амбиция, като подготовката им е много сериозна и затова на журито му е изключително трудно да отличи първенците.

2005 – та, 31 май – 1 юни. За пети пореден път деца от Балканите са се събрали на етнофестивал „Заедно по пътя към Европа”. Фестивалът поставя истински рекорд – близо 2000 участници и гости. Такава крупна проява не се е случвала нито в България, нито на Балканите. Благородната надпревара е събрала над 130 състава и изпълнители от над 30 фолклорни области.

2006- та, 31 май – 1 юни. Отново звън на църковна камбана, глас на имам и огласяща Източните Родопи „Ода на радостта” - Децата на Балканите – заедно за Европа”. За първи път патрон на детския празник  е първата дама – г-жа Зорка Първанова, която заявява на откриването: „Поздравявам д-р Христов и неговия екип, затова че направиха толкова популярен този фестивал, затова че го превърнаха в един многоочакван и обичан празник на истинската , на автентичната традиционна култура на Балканите. Децата от различни етноси и националности могат заедно да общуват духовно, да общуват чрез най – красивия, универсалния език, този на изкуството. Балканите са приютили народи, които имат много общо в своите култури, но най – важното – имат творчески потенциал, който е заложен в таланта, в дарованията на нашите деца, нашето европейско поколение на Балканите.”

2007-та, 31 май - 1 юни „Децата на България – с духовност в Европа, децата на Балканите – заедно в Европа”
България и духът на Балканите трябва да се съхранят и развият в общия европейски дом, да се съхранят и развиват самобитното творчество и култура на полуострова и това да се случва и чрез ритъма, танца, песента, заложени в душите и природата на децата от региона. Това е посланието, с което от 2000 г.  доц. д-р Желязко Христов, президент на КНСБ, председател на сдружение „Да запазим децата” и на организационния комитет открива Детските етнофестивали. Големият празник се провежда на 31 май и 1 юни в община Хасковски минерални бани. Фестивалът традиционно е под патронажа на министъра на труда и социалната политика и се осъществява с подкрепата на държавни агенции и институции, утвърдени фирми, местни хотелиери и синдикални федерации – членове на КНСБ.

За осем години участниците в големия детски празник от 500 достигнаха 3000 деца от различни краища на България и Балканите. В благородната надпревара се състезават вече близо 150 състава и индивидуални изпълнители от десетки райони и населени места. Чуждестранните певци и танцьори надминаха на последния Седми фестивал 200 души. Бурни аплодисменти от наелектризираната публика тук са получавали фолклорни състави и изпълнители от Румъния, Гърция, Македония, Молдова, Грузия, Сърбия, Албания и Турция. Изживяването е неповторимо. Тук се срещат неподражаемият звук на каба-гайдите и космическата извисеност на родопските гласове с кръшните шопски и тежките тракийски хора, със звъна на дайрета и писъка на кларинета, с медните звуци на кавала, със средиземноморския ритъм на сиртакито, с шеметния вихър на танца на гордите кавказки планинци, с образа на етническата фолклорна палитра от Дунава до Карпатите, драматичната сага „танца и песента” на Западните Балкани. Даже авторитетното жури, начело с проф. М. Букурещлиев е притихвало в трепет и емоционално непрежение – как да отличи от добрите най-добрите. Този истински детски празник, който акумулира в себе си огромен творчески потенциал, заложен в таланта на даровити деца, се случва и благодарение на усилията, полагани от един екип от ентусиасти от централата на КНСБ. И тази година на 31 май и 1 юни звън на църковна камбана, „Многая лета”, глас на имам и „Одата на радоста”  отново ще огласят източните Родопи, за да изкажат детската жажда за добро, за творчество, за нови приятелства. Големият празник ще пее обичта на децата от различни етноси, ще играе извечен танц  - крилат, комуникативен, космополитен.