Седми детски етнофестивал

„Децата на България – с духовност в Европа, децата на Балканите – заедно в Европа”

България и духът на Балканите трябва да се съхранят и развият в общия европейски дом, да се съхранят и развиват самобитното творчество и култура на полуострова и това да се случва и чрез ритъма, танца, песента, заложени в душите и природата на децата от региона.

Това е посланието, с което от 2000 г.  доц. д-р Желязко Христов, президент на КНСБ, председател на сдружение „Да запазим децата” и на организационния комитет открива Детските етнофестивали. Големият празник се провежда на 31 май и 1 юни в община Хасковски минерални бани. Фестивалът традиционно е под патронажа на министъра на труда и социалната политика и се осъществява с подкрепата на държавни агенции и институции, утвърдени фирми, местни хотелиери и синдикални федерации – членове на КНСБ.
За осем години участниците в големия детски празник от 500 достигнаха 3000 деца от различни краища на България и Балканите. В благородната надпревара се състезават вече близо 150 състава и индивидуални изпълнители от десетки райони и населени места. Чуждестранните певци и танцьори надминаха на последния Седми фестивал 200 души. Бурни аплодисменти от наелектризираната публика тук са получавали фолклорни състави и изпълнители от Румъния, Гърция, Македония, Молдова, Грузия, Сърбия, Албания и Турция. Изживяването е неповторимо. Тук се срещат неподражаемият звук на каба-гайдите и космическата извисеност на родопските гласове с кръшните шопски и тежките тракийски хора, със звъна на дайрета и писъка на кларинета, с медните звуци на кавала, със средиземноморския ритъм на сиртакито, с шеметния вихър на танца на гордите кавказки планинци, с образа на етническата фолклорна палитра от Дунава до Карпатите, драматичната сага „танца и песента” на Западните Балкани. Даже авторитетното жури, начело с проф. М. Букурещлиев е притихвало в трепет и емоционално непрежение – как да отличи от добрите най-добрите. Този истински детски празник, който акумулира в себе си огромен творчески потенциал, заложен в таланта на даровити деца, се случва и благодарение на усилията, полагани от един екип от ентусиасти от централата на КНСБ. И тази година на 31 май и 1 юни звън на църковна камбана, „Многая лета”, глас на имам и „Одата на радоста”  отново ще огласят източните Родопи, за да изкажат детската жажда за добро, за творчество, за нови приятелства. Големият празник ще пее обичта на децата от различни етноси, ще играе извечен танц  - крилат, комуникативен, космополитен.