Оптимизъм за реалната защита на правата на хората на труда

{gallery count=1  height=250 width=550 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0059{/gallery}

„Фактът, че толкова много хора се събрахме, за да почетем  делото и личността на д-р Христов, да се преклоним пред това, което той правеше за синдикализма в България и Европа,  за трудовите хора и гражданите на България, показва, че когато човек  живее добре и правилно, неизменно оставя диря след себе си, която е важна за всички” – тези думи министър-председателят Бойко Борисов отправи към събралото се множество от дейци на  международни синдикални структури и организации, синдикалисти и депутати, близки и приятели на Доктора. На тържествената церемония във Военния клуб в памет на дългогодишния лидер на КНСБ проф. д-р Желязко Христов премиерът Борисов изтъкна още: „Благодарен съм на Професора и той безспорно много ни липсва,  но хората, които  продължават делото в очертаната от него посока, са открили значимите му качества и неговия неповторим усет за стойностните неща в живота. Това ме прави оптимист за  бъдещето на синдиката и за реалната защита на трудовите и социални права на българите”.

На събитието присъства и президентът на Републиката Георги Първанов, който сподели,   че д-р Христов е бил безкомпромисен в защитата на правата на работещите, но в същото време гъвкав и диалогичен в преговорите, и с необходимия такт при търсенето на  пресечната точка между интересите на труда и капитала. „Д-р Желязко Христов бе един голям държавник, много пъти защитаваше браншовия интерес, интереса на различни социални  общности, но умееше да види и основата на националния интерес. Той бе един голям българин. Остави много след себе си, то трябва да се съхрани и развивие.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров представи учредената от КНСБ специална награда в памет на проф. д-р Желязко Христов, която за първи път се връчва на досегашния ген. секретар на ЕКП сър Джон Монкс - за особен принос в развитието на синдикализма по света. Статуетката е умалено копие на вдъхновения от д-р Христов паметник на „Солидарността, толерантността и свободата” – дело на Вежди Рашидов, издигнато пред КНСБ през 2007 г. Сър Джон Монкс, който ще голямата награда лично от лидера на КНСБ Пламен Димитров по време на конгреса на ЕКП в Атина, изтъкна в нарочно видеообръщение по този повод, че: „КНСБ ми оказва много голяма чест, отличавайки ме със специалната награда в памет на д-р Христов – човек, на когото много се възхищавах и чийто позитивен характер ми оказваше силно въздействие.  Всеки път, когато сме били с него, той бе центърът и душата на приятелските ни сбирки. Той бе и динамичната  сила в срещите, той бе динамичният характер в дискусиите за правата на трудовите хора. Той бе един ярък синдикалист, един сред най-уважаваните и предизвикващи възхищение в Европа лидери. С удоволствие и голяма гордост приемам наградата на името на проф. д-р Желязко Христов, една личност, свързана неразривно с българския, европейския и международен синдикализъм. Очаквам с нетърпение ръководството на КНСБ в Атина, където лично ще получа статуетката и ще изразя своята благодарност, своята дълбока признателност”
Церемонията във Военния клуб продължи с тържествен концерт – Реквием и филм „Проф. д-р Желязко Христов – синдикалистът – европеец, дишащ Балканите”.