КНСБ и СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов” организират Благотворителна коледно-новогодишна изложба, под патронажа на Министерство на културата и с медийното партньорство на БНТ и БНР

КНСБ и СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов,д.м.” организират Благотворителна коледно-новогодишна изложба, под патронажа на Министерство на културата на РБ и с медийното партньорство на БНТ и БНР.Изложбата ще се състои на 12 декември 2011 г. от 18.00 часа в Централен военен клуб – зала „Концертна”.
Автор на експозицията от картини е Милена Велчева. На изложбата ще  бъде направена премиера на книгата  „Ако си дал”, на българския поет и писател Иля Велчев и ще се представи книга с творчество на деца с увреждания „Чудеса”, със съставител Румяна Кралева.

От 1998 г., в продължение на 13 години СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.”, търси пътища за подобряване живота на деца лишени от родителски грижи. До 2009 г. ежемесечно са подпомагани 52 деца по две програми - съвместен проект с немско сдружение „Деца за по-добър свят” и  програма за подпомагане на деца на загинали при трудова злополука. След приключването на проекта, финансиран от немското сдружение през 2009 г., благотворителният фонд продължава да осигурява средства по втората програма - за изплащане на стипендии, средно на година  по 34 деца на загинали при трудова злополука. Средният разход на година е по 14 хил. лв. за стипендии на тези деца. Общата сума осигурена за финансиране на благородната инициатива през периода 2002 г. – 2011 г. е в размер на 200 089 лв.
По време на мероприятието ще бъде предлагана с благотворителна цел  последната книга на твореца Иля Велчев „Ако си дал”, книгата „Чудеса”, която съдържа стихове и рисунки на деца с увреждания, при желание ще могат да се закупуват и експонираните картини, с автор Милена Велчева.
Финансовите средства, получени от продажбата на книгата „Чудеса” ще се предоставят на Комплекса за социални услуги „Къща на игрите” в с. Дълбок дол, община Троян за подпомагане на деца с увреждания. Приходите от продажбата на книгата „Ако си дал” на Иля Велчев и 50 % от стойността на картините на Милена Велчева ще бъдат дарени на СНЦ „Благотворителен фонд проф. д-р Желязко Христов, д.м.” за изплащане на стипендии на деца на загинали при трудова злополука.