Добрите практики на социалния диалог в банковия сектор бяха обсъдени на форум

Състоянието на социалния диалог, добрите практики и възможностите за изграждане на секторно договаряне бяха обсъдени днес на онлайн форум посветен на банковия сектор. В него взеха участие президентът на КНСБ Пламен Димитров, председателят на Националния банков синдикат Валерия Николова, на Федерацията на синдикатите от банковия сектор Светомир Дичев, изпълнителният директор на УниКредит Булбанк Теодора Петкова, директорът на УНИ Европа Финанси Морийн Хик, директорът по организиране в УНИ Европа Финанси Бен Игън, Николай Христов, председател на Независим синдикат на служителите в Уникредит Булбанкпредседателят на Синдиката на банковите служители и работниците в ОББ Владимир Спасов, началникът на управление „Човешки ресурси“ в Банка ДСК Радослава Кроснева и др. представители на банковия сектор и синдикалните структури.

Президентът на КНСБ напомни, че това е 15-ти пореден форум, организиран от конфедерацията, който разглежда състоянието на съответните сектори, на социалния диалог и колективното трудово договаряне. Димитров акцентира върху проектодирективата за адекватните минимални работни заплати, която бе представена наскоро от ЕК и която предвижда в страните-членки да има поне 70% покритие на работещите с Колективни трудови договори. Постигането на това ниво ще е обвързано с европейския семестър и достъпа по европейско финансиране. Тъй като България е далеч от този праг, са необходими конкретни стъпки и е важно насърчаването му.

КНСБ иска общ европейски икономически и социален семестър

 

  • site_tomev

Европейският семестър и Европейският стълб на социалните права (EССП) трябва да бъдат свързани по-тясно и да станат общ „европейски икономически и социален семестър” през следващите години. Това е виждането на КНСБ, огласено на международна конференция за Европейският Семестър в Централна и Източна Европа в София. Конференцията бе открита от президента на КНСБ Пламен Димитров.

КНСБ: Забогатели сме? Над 70 на сто от депозитите са до 2500 лв.

 

  • site_bsp_1

Твърденията, че българите са забогатели, тъй като депозитите в банковата система се увеличават не са верни. 61 на сто от влоговете в страната са под 1000 лв., а над 72 на сто – под 2500 лв. Едва 11,8 на сто от депозитите са над 10 000 лева. Това посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на среща с евродепутатите на БСП.

КНСБ иска ратификация на две конвенции на МОТ и национална програма за дигитални компетенции за всички българи

  • site_1

КНСБ иска ратификация на две конвенции на МОТ в чест на 100-годишнината на организацията и национална програма за дигитални компетенции за всички българи. Това стана ясно на тържественото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по повод годишнината на международната организация, което се проведе в Министерския съвет. На него присъстваха всички социални партньори, както и бившите председатели на НСТС, сред които вицепремиерите Дончо Конакчиев и Ивайло Калфин, министрите Иван Нейков, Христина Христова, Йордан Христосков, Минчо Коралски, Емилия Масларова.

КНСБ иска национална позиция за въглероден неутралитет

  • 768x432

Ако не се вземат спешни мерки от страна на държавата и регулатора, скокът на цените на тока на свободния пазар може да повлече след себе си поскъпване на стоки и услуи, ще доведе до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението. Това обяви пред Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров. Съветът бе свикан по искане на КНСБ заради огромния ръст на цените на електроенергията през последните месеци.