Десетки „екоисти” отбелязаха Международния ден на младежта в София

Ekoisti

С много усмивки и позитивни емоции премина отбелязването на Международния ден на младежта на еко - центъра „Приятели на природата”, организиран от „Младежки форум 21 век” и Народно читалище „Бъдеще сега” в Борисовата грдина на София. Посетителите на центъра имаха възможност не само да получат информационни материали, но и да се включат в организираните еко игри и да бъдат консултирани от експерти по устойчиво развитие и гражданска активност.

„Не бъдете егоисти! Бъдете екоисти!”, „Бъдете отговорни към природата, както към себе си!”, „Пазете природата чиста! Тя е нашето най-голямо богатство”, „Едно дърво = един живот”, „Посади цвете и се усмихни!”, „Бъдете толерантни”, „Мислете положително, обичайте родината си, борете се за правата си, гонете мечтите си и работете за по-добро бъдеще!”, бяха само част от посланията, които десетки младежи оставиха на таблото на „Младежки форум 21 век”.

Информационно-обучителната кампания се организира в рамките на проект „Екологично образование на младите хора – мост към устойчиво развитие на местните общности”, реализиран с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общестно. Основната цел на проекта е да се повиши осведомеността и разбирането на младите хора за ползите от неформалното образование по темите екология и устойчиво развитие, както и за взаимовръзката им с техните фундаментални права. Дейностите на проекта целят насърчаване на активното гражданско мислене на младите хора посредством привличането им в атрактивни за тях дейности и инициативи.

{gallery count=1 height=308 width=758 counter=0 links=0 alignment=center navigation=both orientation=horizontal}pics/new0498{/gallery}

Над 100 младежи се включиха и в анкетното проучване за реализацията на Евгропейската гаранция за младежта, което „Младежки форум 21 век” стартира на Международния ден на младежта. Проучването има за цел да събере специфична информация за реализирането на Европейската гаранция за младежта в България и по-конкретно за степента на информираност на младите хора и за това какви са техните нагласи и очаквания от прилагането на Гаранцията.