Жури от експерти ще оценява графити арт художниците на конкурса на КНСБ

Трима от най-популярните художници на традиционно и новаторско изкуство в България ще бъдат жури в конкурса за графити на КНСБ и Сдружение „Младежки форум 21 век”. Младежкият конкурс се организира по повод 1-ви май – Международен ден на труда и на международната работническа солидарност, който е и официален празник на КНСБ.


Член на журито ще бъде графити художникът Scum, който е един от ветераните в българските графити. До него се нареждат Станимир Генов, който е завършил живопис в Националната художествена академия, но работи и като интердисциплинарен художник в области като видеоарт, инсталация, саундарт, сценография, както и Йово Панчев, който е куратор и докторант в НБУ, хоноруван преподавател и съосновател на Studio Dauhaus, което е първата арт галерия, представила официално графити в България.

Авторитетното жури ще оценява авторите на графити по двете предложени теми „Трудът за мен е…” и „Що за „животно” е работещият младеж?”. Целта на конкурса е участниците да покажат своя графити арт талант, като оценяването ще стане на база на позитивното послание и творчески подход при представянето на графитите, на оригиналността и уникалността им, и на потенциала на графитите да представят и популяризират конкурсните теми до максимален брой млади хора.

Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят своите проекти за графити с удължен срок до 22 април 2012 г., а резултатите от конкурса ще бъдат обявени на интернет-страницата на КНСБ (www.knsb-bg.org).

Класиралите се в челната тройка ще имат възможността да изпълнят творбите си на живо на 2 май 2012 г. от 9.00 ч. пред НДК, като материалите за рисуване ще бъдат предоставени от организаторите на конкурса. За победителите са предвидени грамоти и предметни награди, а специално за всички участници и публиката Scum ще разкаже цялата история на графитите по света и у нас, както и ще направи малка лекция за „философията” и концепцията на тази градска визуална култура.
Пълният текст на регламента и регистрационният формуляр за участие могат да бъдат намерени на:
http://www.knsb-bg.org/index.php?option=com_content&view=article&id=2303%3Agraphite&catid=81&Itemid=223&lang=bg