Активисти на КНСБ консултираха българи, заминаващи зад граница за правата им

  • site 1

Активисти на КНСБ консултираха българи, заминаващи зад граница за трудовите им права зад граница. Акцията се проведе на столичната автогара, а в нея участваха експерти от Националната комисия за борба с трафика на хора, представители на Федерация на независимите строителни синдикати, ФНСЗ, ГДБОП към МВР и консултанти от консултативен център в Бремен. Информационният ден бе част от кампанията на Европол „ Европейска седмица за борба с трафика на хора с цел трудова експлоатация“.
Под формата на брошури, листовки и консултации, експертите тълкуваха на работниците какви са техните права, къде могат да се оплачат, ако има нарушения и какви наказания предвижда законодателството за некоректни работодатели.


Над 200 пътуващи имаха възможност да изкажат своите опасения и да споделят негативен и позитивен опит от работа зад граница пред активистите на КНСБ и на комисията. В един от случаите пътничка разказа за ферма за месо в една от немските провинции. Там близо 200 българи са държани като заложници, с нередовно заплащане и лишени от трудови права. Консултантите от центъра в Бремен обещаха да се запознаят със случая.

По оценки на международни институции страната ни е развила една от най-цялостните институционални рамки за противодействие на трафика на хора в ЕС със структури за координация както на национално, така и на местно равнище.
За да покаже своя опит, Националната комисия за борба с трафика на хора планира да организира Международен форум за отбелязване на напредъка, предизвикателствата и възможностите в сферата на борбата с трафика на хора в Югоизточна Европа в контекста на европейската интеграция на региона.

Както стана ясно преди месец, около 2000 българи сигнализират годишно за трудова експлоатация само в Германия. Информацията е част от проектите на КНСБ и ДГБ - Германският съюз на синдикатите (DGB, Deutscher Gewerkschaftsbund) за предотвратяване на трудовата експлоатация на българи, работещи в Германия.

По проекта в Германия работят девет центъра за консултации, където се предоставя информация и помощ на работници от Източна Европа, предимно от Полша, България и Румъния. Най-често оплакванията са от домашни помощници, социални асистенти, строителни работници, заети в ресторантьорството.