Президентът Румен Радев пред КНСБ: Искам дългосрочна визия за въгледобива

  • pres-1

Моята позиция по въпроса за въгледобива е ясна от началото на моя мандат, включително и от действията на служебното правителство, когато служебният министър защити интересите на България и беше извършен пробив в ЕС. Това заяви държавният глава Румен Радев пред президента на КНСБ Пламен Димитров, президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и представители на двете синдикални организации.


Румен Радев посочи, че на предстоящата среща за климатичните изменения в Катовице очаква да бъде повдигната и темата за преустановяване на добива на твърди горива в Европейския съюз, но като държавен глава е отказал да подкрепи изпратената до него декларация от Австрия, защото не отговаря на интересите на страната ни.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров връчи на Президента декларацията от митинга на миньори и енергетици за запазване на въгледобива в Раднево.
Според лидера на синдиката държавния глава е показал ясен ангажимент, че всички власти у нас са ангажирани с българската енергетика и в частност с големите горивни инсталации, които работят с местни въглища.

Пламен Димитров предложи на държавния глава да организира голяма среща, на която да бъдат обсъдени всички енергийни проекти – от газа, през въглищната енергетика до бъдещето на АЕЦ „Белене“, тъй като те имат потенциала да променят икономиката в период от 20-30 години занапред.
Президентът на КНСБ повдигна темата и за т.нар. „въглероден неутралитет“. Това означава специален режим за въглеродни емисии за страни като нашата, които не са нетен замърсител на климата и преработват повече въглероден диоксид от този, които произвеждат. Според Димитров това е един от спасителните варианти за българските ТЕЦ-ове, които сега са притиснати от стената от поскъпващите въглеродни емисии.

„Смятам, че въпросът е достатъчно сериозен и важен за България и от стратегическа гледна точка той изисква ясна и устойчива визия, стратегия с дългосрочен хоризонт и честност от страна на управляващите по отношение на целия бранш. Искам ясен ангажимент и за развитие на въгледобива, и на нашите ТЕЦ-ове, и на начина за разпределяне и използване на студения резерв, както и план в по-далечно бъдеще по какъв начин може да стане преструктурирането на отрасъла“, подчерта президентът. Румен Радев добави, че в тази насока следва да бъде търсена помощ и от ЕС, защото има европейски програми, в които България не участва, а трябва да се работи така, че в регионите на въгледобива у нас да има възможности за трудова заетост в интерес на нашите миньори и то в дългосрочен план.

По думите на президента в изпратеното предложение от Министерски съвет за национална позиция на страната ни, която да бъде представена на форума на високо равнище в Катовице, се подкрепят решенията на Парижкото споразумение за климата и тяхната реализация, но отсъства категорична национална позиция. „Затова сме разработили друг вариант на моето изказване с една много по-категорична национална позиция и съм го изпратил за съгласуване в Министерски съвет“, подчерта Румен Радев. Държавният глава призова синдикалните организации да се запознаят и с двата проекта, преди да направи обръщението си на предстоящата среща на високо равнище.