Проблемът с неплатените заплати остава в ръцете на политиците

  • chavdar-Hr

Проблемът с неплатените заплати няма да бъде решен, ако не се приемат предложенията на КНСБ, внесени в парламента. Този горещ картоф остава в ръцете на политиците. Това обяви вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов по повод изтичането на срока по внасяне на предложения от депутати по пакета от законопроекти за дължимите възнаграждения, внесен от КНСБ и Омбудсмана в парламента.

Комисията, която разглеждаше предложенията ни, не прие част от нашите искания. Това обаче поставя в риск цялата мисия – да се плащат навреме и коректно заплатите на работниците, изтъкна Чавдар Христов.

По думите му, за да бъде решен проблемът, трябва да се приемат още предложения на КНСБ.

Сред тях са възможността на работниците да си издават изпълнителен лист по облекчена процедура – с бележка от работодателя за дължими заплати. Това ще елиминира сегашната процедура, при която се водят съдебни дела, за да се доказва такова вземане – нещо, което работодателят и без това е  длъжен да даде като информация, обяви вицепрезидентът на КНСБ.

Важна промяна е и искането на конфедерацията вземанията на работниците да бъдат поставени на първи ред – като най-важни кредитори. Това  е изискване и на Конституцията, която постановява, че България е социална държава, посочи Чавдар Христов.

Той огласи и писмо на Конфедерацията до председателя на специалната парламентарна комисия за неизплатените заплати Диана Йорданова.

Целият текст на писмото – вижте тук.

Становище на КНСБ по промените в Кодекса на труда, постъпили на 6 юли 2017 година -  виж тук