КНСБ не е искала изтегляне на промените в Кодекса на труда за почивните дни

  • calendar


КНСБ не се е присъединявала към искането на работодателите да бъде изтеглен законопроектът за промяна на Кодекса на труда, касаещ сливането на почивни и празнични дни, за което те са били уведомени вчера.
„Документ“ с такива искания от името на най-големия синдикат и всички работодателски организации бе разпространен до медиите.


Както добре знаете конфедерацията внесе официално становище до парламентарната социална комисия, че подкрепя с резерви промяната, тъй като тя очевидно носи в личен план повече неработни дни на работниците и служителите, което означава че ще бъде прието от тях.

Синдикатът обаче има сериозни принципни и правни възражения към така предложената уредба.
КНСБ смята, че въпросът със сливането на почивни и празнични дни  е принципен спрямо законодателството и затова трябва генерално решение. Такова предложение бе изпратено и до социалния министър Зорница Русинова, тя обаче не се съобрази с правните ни аргументи.

Предложението вече е прието и предстои публикуването му в „Държавен вестник“ в близките дни.
Въпреки това обаче продължаваме да изразяваме съмнения относно основното право на Министерския съвет да обявява и други дни, извън официалните празници, за неприсъствени.