Позиция на ИК на КНСБ - Петък, 4-7-2006

Изпълнителният комитет на КНСБ е потресен от опита да бъде сплашен един български журналист, да бъде затворена устата на разследващата българска журналистика по пътя й в търсене на истината.
Броени часове след оценката, която еврокомисарят по разширяването Оли Рен даде за напредъка на България за членство в Европейския съюз...

Изпълнителният комитет на КНСБ е потресен от опита да бъде сплашен един български журналист, да бъде затворена устата на разследващата българска журналистика по пътя й в търсене на истината.
Броени часове след оценката, която еврокомисарят по разширяването Оли Рен даде за напредъка на България за членство в Европейския съюз и когато цялото общество настръхва само от споменаването на думите “престъпност” и “корупция”, нагла ръка постави бомба пред дома на репортера на Нова телевизия Васил Иванов - автор на едни от най-скандалните разследвания в националния ефира през последните години.
15 години утвърждаваме основните демократични ценности в обществото, една от които е свободата на словото. През същите тези години пътят към истината и високоотговорният журналистически труд са съпътствани от посегателства, побои и заплахи над десетки български журналисти от национални и регионални, печатни и електронни медии.
Ръководството на КНСБ неведнъж е изразявало своето уважение и преклонение към високоотговорната журналистическа професия, към обективността, експертността и професионализма в нея. Това е професия, изпълнена с много предизвикателства. Журналистите ту са наричани “четвърта” власт, ту са хулени от властите и обществото. Стотици журналисти по целия свят са в затворите, хиляди са преследвани, изправяни пред съд, заплашвани или убивани...
Българският журналист върши работата си в непрекъснат страх, че може да бъде залят със сярна киселина или че бомба може да помете дома и близките му. Десетки работят извънредно, без договори, без защита, без почивен ден.
Настояваме органите на реда да намерят бързо извършителите на наглото престъпление и виновните да бъдат наказани!
Нека най-сетне престъпниците разберат, че България е правова държава! Да възтържествува силата на правото, а не правото на силния!