Парламентът отряза работниците от правото да контролират дружествата, в които работят

  • rabota

КНСБ осъжда остро вчерашното решение на парламентарната икономическа комисия да отхвърли предложенията на синдиката за текстовете на чл. 21 от проекта на Закон за публичните предприятия.
С това Народното събрание на практика отряза работниците от правото им да контролират публичните компании, което е тяхно право по Конституция, законите на Р България, както и редица международни актове, които препоръчват независим надзор над управлението на държавните дружества.

КНСБ иска дебат за трудовите права на журналистите

  • velikova

КНСБ осъжда опитите за посегателство над свободата на словото в случая с репортера Силвия Великова от БНР и арестуването на фоторепортера Веселин Боришев от Club Z.  Свободата на словото е основно и фундаментално човешко право, установено в Хартата за основни права на ЕС и Всеобщата харта за правата на човека и никой няма право да го заглушава или да го слага зад решетки.

Под знака на 100 години МОТ - да се криминализират деянията срещу правото на сдружаване

  

  • Chavdar_Hristova

През  настоящата  година светът  ще отбележи един забележителен юбилей – 100 години от създаването на Международната организация на труда (МОТ). Юбилеят ще бъде отбелязан по тържествен начин през юни т.г., в Женева, когато ще се състои Годишната конференция на МОТ.

Колкото повече се доближаваме до м. юни, толкова повече в медиите ще присъства темата за юбилея на МОТ. За нейната уникална история и роля в областта на регулациите, трудовите и осигурителни отношения. И разбира се за присъствието на България (от 1920г.) в МОТ. Онези от читателите, които се интересуват от дейността и историята на МОТ, могат да намерят първоначална информация в нейния Устав.

Ще спрем вниманието на читателите на една от основополагащите конвенции на МОТ – № 87 за свободата на сдружаване и закрила на правото на организиране[1].

КНСБ възразява срещу утежнената процедура за концесиониране на морските плажове

  • plajove

Утежнената процедура за концесиониране на морските плажове, която предвижда Законът за концесиите, може да повлияе негативно върху българския туризъм и да застраши хиляди работни места.  За това Конфедерацията на независимите синдикати в България и Синдикатът на туризма застават зад предложенията за законови промени, които предвиждат процедурата да става по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Настояваме да не се правят прибързани и необмислени стъпки, които ще изправят летния сезон, а и целия туристически сектор, пред хаос и отлив на туристи, защото над 360 000 души, заети в този сектор, разчитат на него за прехраната си.

КНСБ няма да преговаря за нулеви трудови договори

  • KT
 
Във връзка с публикации за т.нар. "нулеви" трудови договори, КНСБ заявява, че такива никога не са обсъждани в работната група за промени в Кодекса на труда към социалния министър Бисер Петков.