КНСБ иска национална позиция за въглероден неутралитет

  • 768x432

Ако не се вземат спешни мерки от страна на държавата и регулатора, скокът на цените на тока на свободния пазар може да повлече след себе си поскъпване на стоки и услуи, ще доведе до инфлация, задържане на заплатите и до обедняване на населението. Това обяви пред Националния съвет за тристранно сътрудничество президентът на КНСБ Пламен Димитров. Съветът бе свикан по искане на КНСБ заради огромния ръст на цените на електроенергията през последните месеци.


Пламен Димитров заяви, че е дошло времето за радикални стъпки, както на национално, така и на европейско ниво за защита на българската енергетика, която е част от системата за национална сигурност.
Енергийната несигурност влияе негативно върху икономиката - предприятия затварят, има отказ от увеличение на заплати заради неяснотата на цените на електроенергията, коментира президентът на синдиката. По думите му малките училища и болници също трябва да имат яснота как през годините се движи цената на тока за техните нужди.

Димитров смята, че един от най-важните въпроси е заемането на позиция на България по т. нар. механизъм за статут на въглероден неутралитет. Всички трябва да разберат, че страната ни не е нетен замърсител, горите ни преработват повече вредни емисии, отколкото излъчваме в атмосферата и няма логика да плащаме квоти за въглеродни емисии, обяви лидерът на КНСБ.

Пламен Димитров разкритикува рязко и решението на енергийното министерство да изпрати проект на интегрирания план за климата и енергетиката за консултации в Брюксел. Този план трябва да бъде обсъден първо в България, да се начертаят ясни приоритети и чак след това да бъде съгласуван с Европейската комисия, заяви лидерът на КНСБ.


Той призова за засилване на експертизата и активността на КЕВР при наблюдение и оценка на предизвикателствата на пазара и своевременна интервенция. КНСБ настоява да се дадат повече възможности на регулатора за намеса в кризисни ситуации. Синдикатът иска още регулаторният преглед от страна на КЕВР на цените в сектор "Енергетика", извършван веднъж на тримесечие, да обхване и добавката "Задължение към обществото", чрез което, може да осигури регулация на крайните цени.
Към настоящия момент сме свидетели на опити за спекулации на пазара на електроенергия и регулаторът трябва да каже кой движи това, заяви Пламен Димитров. Той прогнозира, че подобни спекулации ще доведат до промени в цените за населението от 1 юли, както и до спекулативни ръстове на стоки и услуги. Това много търговци ще обяснят с повишени цени на електроенергията, независимо че понякога няма да имат нищо общо с тях, допълни Димитров.

КНСБ иска специална среща с премиера, на която да бъдат обсъдени предизвикателствата пред българската енергетиката и да бъдат взети политически решения за спасяването й.