КНСБ подкрепи проекта на закон за хората с увреждания в тристранния съвет

  • invalid

КНСБ подкрепи проекта на закон за хората с увреждания, обсъден вчера в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Този закон е стъпка в правилната посока, защото интегрира усилията на всички ведомства, и най-вече тези, които се занимават с осигуряването на достъпна среда за хората с увреждания, заяви националният секретар Ася Гонева, която водеше делегацията на синдиката на НСТС.
Според КНСБ един от най-сериозните проблеми на инвалидите у нас е невъзможността да стигнат физически до работното или учебното си място. Проекта на закон разписва ясно отговорностите на онези, които са длъжни да им осигурят това основно човешко и конституционно право, обяви Ася Гонева.


Конфедерацията подкрепя и идеите за въвеждане на квоти за работодателите за наемане на служители с намалена работоспособност. „Предприятията трябва да имат отговорност към хората с увреждания, защото те не са друго общество, а са част от нашето общество", призова Ася Гонева и посочи, че в закона са разписани ясно и изключения, в които работодателите могат да заявят, че не могат да наемат инвалиди.
Голям плюс на закона е че плащанията са обвързани с линията на бедност, което е по-справедливият начин на заплащане, гласи становището на КНСБ.

Конфедерацията подкрепя и изграждането на мрежа от структури, които да следят изпълнението на закона. Въпреки това синдикатът изрази резерви към органа, който пряко ще отговаря за изпълнението на законодателството.
Всички участници в срещата на НСТС, включително и КНСБ, изразиха отрицателно становище към Закона за личната помощ. Според становището на най-голямата обществена организация законът за хората с увреждания включва и този тип подпомагане и няма нужда от отделна норма, която да регламентира само едно плащане към лицата с намалена работоспособност.

Вицепремиерът Валери Симеонов отбеляза, че в закона има сериозни пропуски, тъй като е правен под натиск. Той обаче благодари на екипа на социалния министър за тежката и отговорна работа, която е свършил. Забележките на работодатели и синдикати ще бъдат отразени при обсъждането на законопроекта в НС, каза Симеонов.
Министър Бисер Петков изрази удовлетворение, че законопроектът след много работа и напрежение е стигнал до НСТС и се върви по график според плана за приемане на законодателството за хората с увреждания. Той подчерта, че от социалното министерство са играли ролята на балансьор между различните групи хора с увреждания. В крайна сметка законопроектът беше подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което по думите на Петков показва подкрепата на групата от хора, за която се отнася законодателното предложение.

Министър Бисер Петков изтъкна важността на двете национални програми - едната за подкрепа на работодателите, която да насочва ресурс към бизнеса за адаптиране на места за хора с увреждания, а другата за достъпна среда и мобилност. Очаква се утре законопроектът да бъде разгледан на заседание на правителството.