КНСБ бе домакин на първа кръгла маса на тема „Несъстоятелност на физическите лица“

  • 01

Първа кръгла маса на тема „Несъстоятелност на физическите лица“  се проведе в централата на КНСБ на 12 февруари 2016 г. Работната среща, на която бяха представени законопроект и становище за регламентация на неплатежоспособността на физическите лица, бе открита от президента на Конфедерацията Пламен Димитров.

От страна на КНСБ в дискусията се включиха още вицепрезидентът Чавдар Христов и главният юрист на синдиката Иван Сотиров. Модератор на кръглата маса бе проф. Кръстьо Петков, председател на УС на Съюза на икономистите в България, а участие взеха омбудсманът на Република България Мая Манолова, народните представители от ПГ на АБВ Лъчезар Никифоров, Светослав Белемезов и Петър Кадиев, Николай Островски от Асоциация „Финансова коректност“, Десислав Данов от Български финансов форум и други.
В  рамките на събитието, което бе отворено и за журналисти, се представи за обсъждане законопроект за уреждане несъстоятелността на физическите лица на Асоциация „Финансова коректност“, както и становище по темата от омбудсмана Мая Манолова.
По време на форума стана ясно още, че Световната банка дава препоръки за унифициране на тази законова уредба, такава, каквато съществува в голяма част от страните в Европа.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров аргументира нуждата от такъв закон с увеличаващия се брой хора у нас, останали без собствен ресурс, например жилище, вследствие на свръхзадлъжнялост.
"Нагледала съм се на стотици, на хиляди съсипани човешки съдби", заяви омбудсманът Мая Манолова по повод невъзможността на хората да изплащат дълговете си.
По думите на депутатът от АБВ Лъчезар Никифоров още преди година такъв проектозакон е входиран в деловодството на Народното събрание, но до момента не е минал през нито една комисия. В края на форума стана ясно, че до края на месец март експертна група ще събира информация и ще я анализира. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че в нея е добре да бъдат обхванати всички страни, включително да участват и представители на банките.