Работа във Великобритания за чужденци

Health and Safety Executive (HSE) – Дирекция здравеопазване и безопасност на работното място и местните власти са отговорни за прилагане на законодателството в областта на здравословните и безопасни условия на труд във Великобритания. Законът осигурява защита за чуждестранните работници, независимо дали работят тук легално или не.

Дисбалансите са в основата на емиграционните настроения

На 25 септември 2015 год. в зала „Европа”, в централата на КНСБ се проведе среща на ръководството на КНСБ, председатели на федерации и съюзи – членове на КНСБ, представители на ИССИ и експерти на Конфедерацията с постоянния представител на Световната банка (СБ) за България – Тони Томпсън.

КНСБ съветва младежи за правата им в Карнобат

  • karnobatЕксперти на КНСБ съветваха младежи за техните трудови, социални и осигурителни права в Карнобат. Инициативата беше част от информационен ден по проект на МТСП „Повишаване на информираността сред младежите относно Гаранцията за младежта в България”, където синдикатът имаше собствен щанд.

Технологичните промени ще ударят най-силно българските работници

  • forum


Българските работници ще бъдат сред най-засегнати от новите технологични промени. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред конференцията за бъдещето на Европейския социален фонд, която се провежда в София.
Причината за това е, че нашите работници в много по-малка степен използват нови технологии на своето работно място.
Ако в Швеция, Финландия, Дания през последните три години над 50% от наетите работници и служители са прилагали нови технологии, в Италия те са 34%, в Гърция – 31%, в Полша – 29%, в Румъния – 27%, в Албания – 27 % в Македония – 26%, в Турция – 23%, в България са 21 %.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров: Да осигурим безжична Интернет мрежа във всяко българско училище

  • 2

България е технологично изостанала спрямо останалите държави в Европа. У нас пропастта между хората, които никога не са влизали в Интернет и тези, които живеят денонощно в Мрежата е огромна и тя трябва да се преодолява. Това заяви по време на открита лекция в СУ „Св. Климент Охридски“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. В Masterclass WORK 4:0 участваха още министрите на труда и социалната политика Бисер Петков и на образованието и науката Красимир Вълчев, а модератор беше ректорът на СУ проф. дфн Анастас Герджиков.
Дигитализацията е политическо, а оттам и обществено решение. Това означава не само да говорим за дигитализация, а да чертаем решения как ще се отрази върху хората и какви мерки трябва да се вземат, за да се неутрализират поне частично ефектите върху пазара на труда, обяви Пламен Димитров.
Ясно е, че тези решения трябва да тръгнат от образованието. Защо тогава не пуснем безжична мрежа (wifi) във всяко училище, попита лидерът на най-голямата обществена организация?

MASTERCLASS WORK 4.0 и в Благоевград

  • uzu_1

Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград бе домакин на третата лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0, организирана от КНСБ. Целта на лекцията бе да се обсъдят предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда, тъй като цели професии изчезват и се появяват нови, а в същото време всички млади хора преживяват прехода от студентската скамейка до работното си място. Форумът бе проведен със съдействието на фондация "Фридрих Еберт".