Цветелина Иванова, председател на ФНСС пред в. "Строител":Строителството ще играе ключова роля за достигане на целите на европейския Зелен пакт

 

- Инж. Иванова, наскоро Федерацията на независимите строителни синдикати (ФНСС) сключи два меморандума за сътрудничество с Камарата на строителите в България (КСБ). Какви са основните сфери, в които организациите ще търсят взаимодействие?

С КСБ подписахме два документа за партньорство, единия, свързан с пандемията от COVID-19, а другия, засягащ заетостта в сектор „Строителство“ след въвеждане на европейската Зелена сделка. Нека не прозвучи нескромно от моя страна, но сме една от малкото федерации на КНСБ, които подписаха две рамкови споразумения за сътрудничество и поддържат диалог с работодателска организация на такова високо ниво.

Възможностите за партньорство са много, но най-важните са свързани с липсата на квалифицирани кадри и преквалификацията на работещите в сектора, както и с непрекъснатата борба със сивия сектор. Разбира се, не на последно място искам да сложа и желанието ни да има достойно заплащане за нашите строители, както и да се подобрят условията на труд, а работните места да са по-безопасни.

Ще подчертая отново, че социалният ни диалог с Камарата на строителите в България е на високо ниво. Той има конструктивен характер, съвместно работим по проекти, като за тяхната реализация има ясен ангажимент както от страна на бизнеса, така и на нас синдикатите. В бъдеще разчитаме на още по-ефективни съвместни действия и социално партньорство.

Пламен Димитров в предаването "Референдум": Необходимо е да се регламентират бързо правила за временна безработица

Час по скоро в Кодекса за социално осигуряване трябва да се приеме текст, който да регламентира какво е временна или техническа безработица, каза в предаването на БНТ "Референдум" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той участва в дискусия "Проработиха ли социално-икономическите мерки на държавата за справяне с кризата?" заедно с Радосвет Радев, председател на БСК, Васил Велев, председател на АИКБ и Валери Апостолов, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа". Регламентирането на временната безработица ще реши проблема на много групи от хора, каза Димитров и посочи, че, например, не е ясно в момента какво се случва с работещите родители, ако бъдат затворени яслите и детските градини. Продължаваме да се лутаме дали са в болничен или друго. В Белгия това е прието за временна безработица. Т.е., ако променим закона бързо, можем да решим проблема на много групи, каза президентът на КНСБ.

Огнян Атанасов пред БНР: Болничният лист трябва да се издаде от деня, в който работещият е насочен за PCR тест

Десетки сигнали от предприятия от цялата страна са постъпили в КНСБ в последните дни заради неясноти с правилата за карантиниране на болни или контактни работници и на така нареченото „самоизолиране“ или „камокарантиниране“. Това каза пред „Хоризонт“ националният секретар по безопасност и здраве при работа в КНСБ Огнян Атанасов.

Основният проблем е как да се отчете карантината:

"Работник, който се чувства зле - обажда се сутринта на личната лекарка, която го насочва да си направи тест, още преди да е излязла тази система, която ще имат личните лекари за издаване на направления. Човекът си прави тест. Той излиза след два дни и му се издава болничен след издаване на теста, след установяване на заболяване с Covid-19, каквито са указанията на Министерството на здравеопазването.

Пламен Димитров пред БНТ: Минималното обезщетение за безработица да стане 17 лв. на ден

КНСБ ще поиска през следващата година да има 20% увеличение в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение за работата си на първа линия в условията на пандемия. За общинската администрация имаме уверението на финансовия министър, че ще получат 20% увеличение на заплатите, увери в студиото на "Денят започва" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Ще искаме също актуализиране и увеличение на пенсиите. Очакваме нарастване с около 20% на минималната пенсия и с около 240 лв. до 1440 лв. на максималната пенсия. Както и по-отчетливо увеличение на ниските пенсии, които са под прага на бедност - 369 лв. Бяхме предложили 10-процентно увеличение", каза Димитров.

Той е категоричен, че от 2021 година трябва да се дадат допълнително средства за тези, които няма да могат да покрият своите нужди за евентуална превенция от заразяване.

Пламен Димитров в Бургас: Безлихвени заеми от държавата могат да подкрепят общините, натрупали дефицит

Община Бургас е с дефицит от 15 млн. лева заради спада на приходите от местните данъци и такси, предизвикан от ковидпандемията. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров пред бургаските медии, след като по-рано днес се срещна с кмета Димитър Николов.

„Картината е сериозна и стряскаща дори и за големите общини. Положението не е никак розово и за община Несебър, където също бях. Кметовете потвърдиха, че заради спадовете в приходите, като цяло общините отиват на минус. Градоначалниците на тези администрации трябва да намерят начин и да вържат двата края, тъй като общинските бюджети, за разлика от републиканския, не могат да завършат на минус. По тази причина вече коментираме едно общо предложение да се намери механизъм, в който държавата временно, безлихвено да финансира дефицитите с хоризонт 2021 година“, коментира Пламен Димитров.