Проведоха изпити по проект „Нови умения - нови възможности“ в Симитли

Проведоха теоретичния изпит по проекта на КНСБ „Нови умения – нови възможности“ в края на миналата седмица в Симитли.

Напомняме, че преди 2 месеца по проекта започна обучението на общо 30 безработни лица от община Симитли. Те са разпределени в две професии – 15 човека преминаха подготовка за професия „Помощник възпитател” и съответно 15 души за „Болногледач”.

По време на обучението се инвестира в умения за постигане на по-добри социално-икономически резултати, като придобиваните умения се съобразяват с конкретните потребности на работодателите.

За успешно завършилите обучението е осигурена 10% субсидирана заетост и 40% несубсидирана заетост за 3 месеца при работодател, който в случая е Община Симитли, която е партньор по проекта.

Обученията са по проект „Нови умения – нови възможности”, който се реализира от КНСБ. Този социален проект е насочен към развитие на човешкия капитал за по-бърза адаптация във връзка с развитието на пазара на труда, което от своя страна е свързано с трансформация на работните места, което изисква нови умения, нови компетентности, преквалификация. Всички, които се обучаваха ще получават по 10 лева стипендия за всеки присъствен ден.

Емануил Манолов, КНСБ: Трябва да намерим механизмите, с които да задържим младите хора в България

Не са малко причините, поради които човек трябва да преосмисли отношението си към специалистите, работещи по професията, която са завършили. Това е първото уточнение, което искам да внеса. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ - Пирин председателят на КНСБ в Благоевград Емануил Манолов по повод предложението на Конфедерацията на независимите синдикати да се въведе долен праг от 690 лева заплащане за висшисти. „На фона на демографската криза трябва по някакъв начин да намерим механизмите, с които да задържим младите хора в България. От друга страна, мисля, че на всички е ясно, че някак си е необосновано завършил инженер да работи като сервитьор. А той работи като сервитьор, защото не му предлагат подходяща заплата, както и няма подходяща работа. Така че това са две от основните причини, които ни карат да предложим минималната заплата на висшист, който работи по специалността си, да бъде един път и половина повече от минималната работна заплата за страната“, добави Манолов.

Подписаха споразумение за заплатите на работниците от “Пиринска мура”

След 8-часови преговори американските собственици на мебелното предприятия „Пиринска мура” в Банско подписаха споразумение с работниците за изплащане на дължимите им суми и продължаване на работния процес. Това беше постигнато след няколкодневни протести на работниците и с помощта на синдикалните организации.

До 24 февруари да бъдат изплатени заплатите на работещите в Пиринска мура , а 2 дни по-късно и за мвесец октомри се задължават след подписаното спорузамуние американските собственици на фирмата.Те трябва да изплътят на служителите до 15 май всички задължения и да възстановят нормалния работен процес.

От днес, 9 февруари, започна реализацията на проект „Шанс за работа-2015“, организиран за втора поредна година от КНСБ и в Благоевград

Проектът гарантира усвояване на компетенции и умения чрез комплексно обучение, което ще ускори прехода от безработица към заетост на безработните лица, включени в него. Тридесет младежи до 24 годишна възраст вече се обучават по специалностите „Помощник-възпитател“ и „Социален асистент подпомагане на деца“.

Стартира проектът на КНСБ "Шанс за работа 2015"

На 9-ти февруари стартира проектът на КНСБ „Шанс за работа 2015“ и в Благоевградска област. Ще бъдат обучени 75 души в Благоевград, Сандански и Гоце Делчев. 30 от тях са на възраст до 24 години, останалите до 50 години.

Детска изложба и грамоти в КНСБ Благоевград

Детски рисунки на тема „Мама и тате на работа” украсиха фоайето пред офисите на КНСБ Благоевград. Домакини, учители, лекари, шофьори и строители. Така виждат родителите си повечето от малчуганите, участвали със свои картини в изложбата. За труда си децата получиха грамоти от председателят на КНСБ Благоевград Емануил Манолов.

„Темата на изложбата е свързана с едно от изследванията на конфедерацията за съвместяване на трудовия и семейния живот. В законодателната ни рамка има записи и частично решени проблеми, но те са насочени в по-голямата си част към работещите майки. Никой не обръща внимание на работещите бащи от гледна точка на това, че трудът трябва да е равнопоставен и заплащането за една и съща работа на двата пола трябва да бъде поставено на едно място.”, каза Емануил Манолов.

Още дузина прояви са предвидени във връзка с 25 годишнината на синдиката, сред които и срещи с дванайсетокласници, на които им предстои да излязат на пазара на труда. В началото на май синдикалистите от Благоевград предвиждат да се проведе дискусия за младежката заетост като устойчиви работни места.

Източник: www.e-79.com

Изплатени са всички финансови задължения към работниците от мебелния завод "Пиринска мура" АД в Банско

Банско. Изплатени са всички финансови задължения към работниците от мебелния завод „Пиринска мура“ АД в Банско, съобщи за Радио „Фокус” - Пирин председателят на КНСБ Благоевград, Емануил Манолов. Работниците са получили и последното дължимо обещетение от фирмата в края на месец декември 2014 година, поясни Манолов. Към момента финансовите взаимоотношения между работодатели и работници са напълно уредени.

Дадоха заплатите до юни на служителите в мебелния завод „Пиринска мура“ АД в Банско

Председателят на КНСБ – Благоевград Е. Манолов: Остават две обезщетения, които работодателя дължи на работниците

Изплатени са всички заплати на служителите в мебелния завод „Пиринска мура“ АД в Банско до месец юни 2014 година. Това съобщи председателят на КНСБ-Благоевград, Емануил Манолов. Изплащането на възнагражденията е станало в късния следобед на 31 октомври.

Наемат 4000 на работа в Банско през зимата

Снегът ще даде работа на поне 4000 души. Толкова работници ще бъдат наети само в хотелите и ресторантите в Банско и Разлог за зимния сезон. Това пък със сигурност ще доведе до намаляване на безработицата в Пиринския край.