Община Смолян- единствената в Българя без колективен трудов договор със служителите

Община Смолян е единствената общинска администрация в Българя, която няма подписан колективен трудов договор със служителите си. Това стана ясно след заседание на КНСБ по повод хода на дейностите по колективно трудово договаряне в област Смолян. Лидерът на синдикатите в Смолян Тодор Капитанов заяви, че от 191 на брой синдикални организации в региона, единствено за служителите на Община Смолян няма действащ такъв договор.

„Мина повече от година, откакто сме изпратили проекто – предложение за колективен трудов договор на ръководството на Община Смолян, но оттогава няма развитие по въпроса. В практитака си не съм срещал подобно неглижиране на искания на работници и служители, без значение дали в частния или обществен сектор. Цялото това поведение на общинското ръководство е изненада за мен, защото досега сме партнирали, смея да кажа, перфектно“, коментира регионалният лидер на КНСБ.

Според него отказите на ръководството да се преговаря е нарушение на Кодекса на труда и на Споразумението за сътрудничество между КНСБ и Сдружението на общините в Българя, на което Община Смолян е член.

ИЗТОЧНИК: http://smolyan.bgvesti.net