Тодор Капитанов: Синдикалните организации от Смолян и региона ще участват в националния протест срещу пенсионна реформа

Тодор Капитанов – председател на КНСБ – Смолян, в интервю за Радио „Фокус” – Смолян.
„Фокус”: Г-н Капитанов, КНСБ - Смолян подкрепя националния протест срещу пенсионната реформа, колко души от Смолянска област ще вземат участие на 11 декември в София на протеста пред Министерския съвет и Народното събрание?

Тодор Капитанов: Националният протест, който ще се проведе на 11 декември пред Министерския съвет и Народното събрание е под мотото: „Не на пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет, предлагащ единствено доживотен труд за мизерна заплата”. От Смолян към този момент има заявки от 150 човека, а броят зависи главно от миньорите от „Горубсо-Мадан”, които тепърва се организиран и от техния председател Румен Каров знам, че се готвят дори повече от 200 човека да тръгнат от Мадан. С точна информация ще разполагам преди началото на протеста, но доста хора се очаква да тръгнат от Смолянския регион.
„Фокус”: Каква всъщност е причината, поради която излизат хората на протест, кое предизвика недоволството им в предлаганата пенсионна реформа?
Тодор Капитанов: Хората протестират относно повишаването на възрастта за пенсиониране с четири месеца, както е планиран в законопроекта, който ще бъде актуван следващата седмица на първо четене в Народното събрание.
„Фокус”: Каква е официалната позиция на КНСБ?
Тодор Капитанов: Официалната позиция на КНСБ е възрастта да не се повишава с четири месеца от следващата година, защото това е споразумението, което е подписано още през 2010 г. с министър-председателят Бойко Борисов. Те не удържаха на думата си и това е основната причина, заради която излизаме на протест. Също да ви кажа, че правителството планира и възрастта за пенсиониране на категорийните работници да бъде замразена само за шест месеца, а това означава, че след юли месец тя отново ще тръгне да се повишава, докато се изравни с възрастта за пенсиониране на ІІІ категория труд, т.е. на 65 години както за мъжете, така и за жените.
„Фокус”: А очаквате ли да има възпрепятствани от работодателите си синдикални членове да вземат участие в националния протест?
Тодор Капитанов: На този етап нямаме такива случаи, ние дори в практиката си не сме се сблъсквали с подобни ситуации в Смолян. Доста добре синдикатите работим с работодателите и мисля, че проблемът, който предизвиква протестите е в интерес и на работодателите, защото един директор едва ли ще бъде удовлетворен от работата на един 65-годишен миньор в мината. Освен това хората са уведомени, че имат конституционно право на протест и не би следвало да бъдат възпрепятствани. Нарушение ще бъде от страна на работодателя, ако възпрепятства това тяхно право. Имаме си съответен ред, по който да бъдат освободени от работа синдикалните членове за включване в подобни протестни национални действия. Така че ние всичко предварително сме го съгласували в колективните трудови договори на синдикалните членове, че за такива протестни действия работодателят има ангажимента да ги пусне при тяхно желание да се включат.

ИЗТОЧНИК: Интервю Радио „Фокус”