Синдикатите в Смолян и региона излизат на протест

Смолян. Синдикатите в Смолян и региона излизат на протест, съобщи за Радио „Фокус” - Смолян Тодор Капитанов, председател на КНСБ Смолян.

На 11 декември синдикалните организации на КНСБ от регион Смолян, ще подкрепят националния протест пред Министерския съвет и Народното събрание под мотото: „Не на пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет, предлагащ единствено доживотен труд за мизерна заплата” – обяви на председателят. „В КНСБ не приемаме никакво увеличение на пенсионната възраст за 2015 г., а правителството предвижда в проектите на закони за Държавен бюджет и бюджет на ДОО за 2015 година увеличение с по 4 месеца възрастта за пенсиониране за III категория. Има обещания за увеличение с 2 месеца, но това също не ни устройва“, допълни Капитанов. Според КНСБ няма никаква сигурност, че ще се постигне изпълнение на виждането им, ако не се разбере, че работниците са гневни и всички стоят зад искането да не се пипа възрастта за пенсиониране през следващата година за всички категории труд. Синдикатите настояват за корекции в проектобюджета за 2015 година, който според думите им е с намалени средства за отделните министерства и предвиждащ само съкращение на работни места.
„Нашата позиция за реформата в пенсионната система е тя да е комплексна, предвидима и дългосрочна какъвто вариант бе постигнат в споразумението през 2010 година, подписано от министър-председател, работодатели и синдикати. Призовавам всички синдикални членове да се включат в протестните действия! Ако на някой от синдикалните ни членове бъде попречено от работодателя му да упражни законовото си право на протест, то нека своевременно ме уведоми, за да отнесем въпросът в централата на КНСБ и Националния стачен комитет, за да бъдат предприети категорични действия“, каза още Капитанов.

ИЗТОЧНИК: Агенция "Фокус"