Момчиловци: Софийска фирма ще осигури работа на 70 шивачки

Работа за 70 човека първоначално ще осигури софийската фирма „Хрисома”, която възнамерява да отвори шивашки цех в смолянското село Момчиловци. Срещата на инвеститора Мая Христова с бъдещите работници в текстилния сектор премина при засилен интерес вчера. Залата в читалище „Светлина” бе препълнена с хора от Момчиловци и околните села, дошли да разберат какво точно ще се прави и дали имат шанс да започнат работа в новото шивашко предприятие. Известно е, че след злополучния край на прочутия в миналото Център за нови стоки и мода „Елица” в Момчиловци, многоброен квалифициран персонал остана без работа. На първата среща на инвеститора с местното население присъстваха кметът на Смолян Дора Янкова, секретарят на общината Петър Харадинов, кметовете на Момчиловци, Виево, Кутела и Соколовци, и Нейка Василева – създателят на ЦНСМ „Елица” и светилото на текстила в България. „Срещата е от взаимен интерес за всички, мечтата ни е да осигурим работа на хората”, заяви кметът Дора Янкова.

Инвеститорът Мая Христова благодари за експедитивната работа на общината, касаеща   взаимния интерес. Фирмата съществува от 20 години в София. В шивашкото предприятие, което собствениците искат да преместят извън столицата, работят 450 човека. Фирмата произвежда дамска конфекция, спортни и класически мъжки панталони. „Поетапно искаме да се преместим на място, където има квалифицирана работна ръка и подходяща база. Работим собствена продукция и на ишлеме, като сме ориентирани към износ за европейския пазар. Предприятието е добре разработено, разполагаме с поточна линия, инвестицията за която е направена преди 15 години”, обясни Христова и подчерта, че във фирмата, която тя управлява основното е доверието и хората, с които са от едната страна на барикадата.
Кметовете на Момчиловци, Виево, Кутела и Соколовци направиха списък с желаещите за работа в шивашкото предприятие. Очаква се то да отвори врати в началото на септември в сградата на
www.smolyandnes.com