Плевен: Има реална опасност Топлофикация - Плевен да спре работа, предупреждават синдикалисти

Работници и служители от „Топлофикация“ - Плевен, под ръководството на синдикалната организация при НСФЕБ при КНСБ подновиха протестите си. Днес протестиращите блокираха за час пътя за Русе при разклона за с.Згалево. Протестът на енергетиците продължава до петък. Причината за него са неадекватните действия от страна на НЕК относно разплащането на произведената електрическа енергия от енергийните дружества, заявиха от ТЕЦ-Плевен.

Въпреки нашите протести преди месец и половина, абсолютно нищо не се е променило, дори напротив - нещата се влошават, обяви пред медиите председателят на синдикалната организация при НСФЕБ-КНСБ, инж. Митко Христов. Той коментира, че по време на първите протести през септември размерът на задълженията на НЕК към „Топлофикация“-Плевен са били 27,4 милиона лева с неизплатени фактури от май до септември. Сега задълженията на НЕК към Дружеството възлизат вече на 30,5 млн. лв., като в същото време задълженията на „Топлофикация“ - Плевен към доставчика на природен газ - “Булгаргаз” са достигнали 29, 2 млн. лв.

„Виждате как само за месец нежеланието на НЕК да предприеме каквито и да са стъпки по посока решаване на поставените проблеми доведе до увеличение на междуфирмената задлъжнялост с 3 млн. лева“, коментира Христов. И допълни: „В същото време “Булгаргаз“ изисква от нас освен натрупаните задължения за изконсумиран природен газ така и авансови плащания на горивото за бъдещи периоди. Това води до увеличаване на задлъжнялостта ни към доставчика. При цялото ни желание да бъдем коректни в изпълнение на договорените отношения между нашите две дружества ние сме изпаднали в невъзможност да извършваме плащания към “Булгаргаз”. Вследствие на това “Булгаргаз“ ни предупреди, че ще ни наложи ограничение на доставките на природен газ с 50 %. Това е недопустимо в началото на отоплителния сезон и заплашва нормалната доставка на топлинна енергия за Плевен“. По думите на синдикалиста ситуация в момента е такава, че съществува реалната опасност ТЕЦ - Плевен да спре дори работа.

Във връзка с всички изнесени факти, от „Топлофикация“ - Плевен заявиха, че искат оставката на Изпълнителните директори на НЕК и ЕСО. И обявиха, че ако няма конкретен отговор за решаване на поставените проблеми, ще бъдат подновени и протестите пред НЕК в столицата.

Абонатите на „Топлофикация“ - Плевен са общо 32 000 - битови и стопански.

ИЗТОЧНИК: http://www.posoki.com/pleven-ima-realna-opasnost-toplofikaciya-pleven-da-spre-rabota-pred/