Гладната стачка в „Напоителни системи” продължава

На 18 март се проведе пресконференция с президента на КНСБ Пламен Димитроврегионалният лидер на КНСБ в Плевен Янчо Андонов и обявилият преди 8 дни гладна стачка работник на „Напоителни системи” - Плевен, Петър Стоянов. Основни акценти на срещата с медиите бяха обстановката в страната, синдикалните усилия и мерки за защита правата на хората, протестите на работещите в „Напоителни системи”, както и предстоящите избори на депутати в Европейския парламент. 

С няколко встъпителни думи Янчо Андонов представи кратък отчет за дейността на плевенските синдикати и сподели, че е притеснителен факта, че за 2013 г. са направени 551 консултации в Плевенска област, а през новата година,само за първите 2 месеца, техният брой е над 160, което за тях говори за сериозни проблеми в отношенията между работещи и работодатели. Поради тази причина от синдиката са започнали срещи с представители на партиите, които според статистическите данни имат най-голям шанс да получат място в Парламента, както и да бъдат представени с евродепутат. Целта е да се намери решение на едни от най-сериозните проблеми, засягащи работещите хора в страната.
Според президента на КНСБ основните проблеми на живеещите в България са обедняването и безработицата, като това се е потвърдило и от запитване, което направили сред хората. Той подчерта също така, че е от голямо значение обединяването на работещите чрез колективен трудов договор, за да може да се гарантира, че каквото са изработили, това ще им платят.
Пламен Димитров обяви начало на инициатива, която за пръв път представят в Плевен. Преди дни от КНСБ са регистрирали ВСК (Взаимно спомагателна каса), чрез която смятат, че ще подпомогнат своите синдикални членове. От ВСК ще могат да се теглят до 1500 лв. за срок от 12 месеца, като лихвата ще бъде проста, в размер на 5%. 
Неизбежно беше повдигнат въпросът за „Напоителни системи”, като Пламен Димитров отбеляза, че след броени часове има среща с министър-председателя Пламен Орешарски. На срещата ще бъде поставено искане за незабавно изплащане на поне една заплата за всички работници, а до края на месеца да бъде изплатено и останалото възнаграждение.
И двамата представители на КНСБ отправиха призив към Петър Стоянов да прекрати гладната стачка на този етап, защото застрашава здравето си. „Призовавам да не 

поставяте на риск здравето си, защото живота е твърде кратък. Аз самият загубих близък човек съвсем скоро” каза президентът на КНСБ. По-добрият вариант е да има приемственост между служителите и всеки един да гладува по няколко дни, което е много по-безопасно, отколкото един да рискува своето здраве. 
Над 1 900 са работещите във всички звена „Напоителни системи” в България, като в няколко града текат стачни действия, а в петък се очаква те да започнат и в Плевен. Представителите на КНСБ изказаха своята готовност, ако до края на месеца не бъдат изплатени всички забавени заплати на работещите, да организират протестна акция пред Министерството на земеделието и горите.Работещите в „Напоителни системи” са получили последните си заплати на 21 декември 2013 г., а за изплащането на една от забавените заплати на всички работещи там е необходим около 1 милион лева. Това, което синдикатите ще направят на първо време е да изпратят призив до Община Плевен, както и до други институции, за да бъдат изчакани работещите в дружеството с плащането на такси и сметки. Целта е да се избегне спиране на ток, вода, а много от работещите имат малки деца, които посещават ясли и детски градини, за които не са плащали таксите, поради финансова невъзможност.
Според Петър Стоянов положението в дружеството е изключително тежко. От 8 години в „Напоителни системи” - Плевен не са получавали средства за нищо, освен за заплати. По тази причина наред с тежкото финансово състояние на работниците, амортизираната техника допълнително затруднява тяхната работа. По негово мнение разделянето на дружеството на две отделни части ще доведе до фалит на „Напоителни системи”, тъй като в региона няма действаща помпена станция. 
Петър Стоянов потвърди, че продължава с гладната стачка най-вероятно до петък, когато ще започнат стачните действия в Плевен, но след това ще го заместят негови колеги, които го подкрепят. Засега има още двама служители, които са готови да продължат с гладната стачка до нормализирането на работната среда и решаването на проблемите на работещите към дружеството. Но стачните действия ще продължат, докато не бъдат изплатени всички заплати. Според Стоянов и той и колегите му са в състояние, при което дори да не са в гладна стачка, няма как да са достатъчно сити.

 

ИЗТОЧНИК: http://www.posredniknews.com/site/obshtestvo/problemi/47318-gladnata-stachka-v-napoitelni-sistemiq-pleven-prodalzhava