Престъпници ли са некоректните работодатели

Напоследък една от най-обсъжданите теми е проектът за нов Наказателен кодекс, който беше приет от Министерския съвет, въпреки бурните дебати в обществото по някои от идеите в него. Основните проблеми в текста се оказаха няколко спорни изменения и допълнения.

Първият текст, който срещна силен отпор, беше свързан със заснемането на публични личности, без тяхно съгласие. Преди броени дни „Посредник” писа по темата, а само ден след това вицепремиерът и министър на правосъдието, Зинаида Златанова, обяви, че заради реакцията той вероятно ще отпадне.
Друг щекотлив въпрос, който беше повдигнат във връзка с промяната на Кодекса, е за отмяната на доживотната присъда без право на замяна, като причината за това е, че тази мярка се счита за нехуманна.
Проблем за някои се оказа и инкриминирането на осигурителната измама, но тук поне има и доволни. Един от основните доводи против на работодателите беше, че за много по-сериозни престъпления, като убийство по непредпазливост, например, се предвиждат по-малки присъди или дори условна присъда с пробация, а за невнесени осигуровки може да получиш 8 години затвор. Срещу недоволството на голяма част от работодателите се изправи възторжената радост на синдикалистите, които от години се борят тази промяна да залегне в българското законодателство и така да се гарантират правата на работниците.
Във връзка с приемането на проекта се свързахме със председателите на КНСБ и КТ ”Подкрепа” в Плевен, за да чуем техния коментар по темата. 
Успяхме да свържем с Янчо Андонов, който е регионален председател на КНСБ - Плевен. Въпреки че беше в движение, той веднага прие да сподели с нас мнение по извоюваните промени в Наказателния кодекс.

- Г-н Андонов, каква е позицията на КНСБ - Плевен относно инкриминирането на работодатели, които не внасят осигуровките на служителите си?
- Това е наше искане от няколко години - повече от 5-6, вече не помня точно. То, според нас, не е акт срещу работодателите, ние никога не сме вървели срещу тях, ние сме коректни партньори в трудовия процес. Без работодател няма къде да работим, това е логично, той ни е равнопоставен партньор. Ние искаме работодателят да просперира и при това инкриминиране не говорим за редовните, лоялните и интелигентните, работещите работодатели, а за тези, които не спазват закона, които вървят срещу системата, неплащайки данъци. Те вървят срещу държавата, вредят и на държавата, и на работника.
- Какво е отношението ви към предложението самоосигуряващите се също да бъдат преследвани от закона?
- Самоосигуряващите са малко по друг въпрос. Нашите членове са основно във фирми, но имаме и такива, които се самоосигуряват. Може да се измисли и за тях някакъв текст, но не с чак такава тежест. Като данъкоплатци всички трябва да сме с равни права и задължения. Защо един да го прави, а друг да не го прави? Това е срещу некоректните работодатели. Никой не им е отказал възможност, ако имат желание. Ако си в затруднение, отиваш и подписваш едно споразумение с Агенцията по приходите и разсрочваш дължимото. Това не е неморално да се направи. Но тези, които отказват да плащат осигуровки и заплати, си е престъпление. И ако не плаща с месеци осигуровки и заплати, налага му се на човек да влезе в болницата или да излезе в чужбина и какво прави? Не може, не може! За интелигентна, цивилизована държава се броим. Хайде, като сме европейци, да сме докрай.
- А трябва ли работникът да носи отговорност наравно с работодателя за невнесени осигуровки?
- Какво е виновен той, че няколко месеца, например, му обещават да му платят заплатата и все не му я плащат и за това време не му плащат и осигуровките. Не виждам никаква вина на работника.
- Какво смятате за случаите, в които работникът получава например 1 000 лева трудово възнаграждение, а го осигуряват на минималната работна заплата?
- Ние говорим за реална работна заплата и реално осигуряване. Минималните осигурителни прагове не решават докрай въпроса, но за момента те поемат част от нашите искания и настоявания, но там, където правят това, което посочихте - в сивата икономика и под масата, просто не е редно.

Свързахме се и с Боряна Генова, която отскоро е регионален председател на другия голям синдикат - КТ ”Подкрепа”. Тя ни предостави цялото становище на синдиката по въпроса. Мненията на двата синдиката се препокриват, с малки изключения. От КТ „Подкрепа” застават зад инкриминирането на некоректните работодатели и смятат, че проблемът е не само социален, а и политически и икономически. Те не споделят мнението на Българската стопанска камара, че съществуващите в момента гаранции за изплащане на дължимото трудово възнаграждение са достатъчни: „Формирането на постоянна задлъжнялост от неизплатени трудови възнаграждения в порядъка на 60-80 милиона лева, разкрива по остър начин неспособността на българското трудово законодателство да гарантира едно от най-важните права на работниците и служителите - своевременното и в пълен размер изплащане на трудовите им възнаграждения”, пише в становището. От КТ „Подкрепа” също така смятат за похвален опитът на вносителя на законопроекта да реши този ключов проблем. Ще претърпи ли допълнителна редакция този член от новия НК и дали надеждите на синдикатите ще се оправдаят и работодателите ще станат по-коректни, предстои да разберем.

 

ИЗТОЧНИК: http://www.posredniknews.com/site/obshtestvo/npo/45981-prestapnitzi-li-sa-nekorektnite-rabotodateli