Перник: Запорираха сметките на "Тролейбусен транспорт"

Запорирани са банковите сметки на общинското търговско дружество “Тролейбусен транспорт”. Наложена е възбрана и върху всички активи на дружеството. Това се случва заради големите задължения, които е натрупало предприятието към НАП, съобщи кметът Росица Янакиева. 2 396 675 лв. са задълженията на фирмата към 31 януари 2011 г. Борчовете към НАП възлизат на 2 275 797 лв. На ЧЕЗ дружеството дължи 81 187 лв. и заради това е реална е опасността от спиране на тока.

Необходимо е да се изготви и спешно да се приеме оздравителна програма или да се обяви ликвидация на дружеството с всички произтичащи от това последствия за града и персонала, обяви кметът Росица Янакиева.
В този момент няма възможност Общината да кандидатства с проект за модернизация на тролейбусния транспорт. Очаква се такъв шанс да се отвори периода юли-август 2011 г. по програмата за транснационално сътрудничество за Югоизточна Европа. Когато това стане, имаме готовност да представим проект, увери Янакиева и допълни, че това е мека мярка, по която може да се кандидатства за оптимизация на транспортната схема и с проект за бизнес план за укрепване на “Тролейбусен транспорт”.
Общината не е в състояние да закупи нови мотриси, тъй като не разполага със свободен паричен ресурс, обясни още Росица Янакиева. Към 17 март 2011 г. в общинския бюджет са постъпили 490 591 лв. от разпореждане с общинска собственост при годишен план от 10 милиона лева. Т.е. от продажби и наеми на общински имоти са налице едва 5% от плануваното.
Местната управа ще сондира мнение със столична община за това да бъдат дарени на Перник мотриси за тролейбусния транспорт.
www.perniktoday.net