Пазарджик: Уволнението на д-р Петко Митев като съдебен лекар в МБАЛ, е незаконно, реши съдът

С решение от 26 април пазарджишкият районен съд призна уволнението на д-р Петко Митев – лекар в Съдебна медицина (по-рано шеф на МБАЛ), за незаконно и го възстанови на работа, като му присъди и обезщетение за период от 6 месеца в размер 7 659.96 лв.

Митев е уволнен поради съкращаване на щата, в сила от 1 ноември 2010 г. Според него при връчване на предизвестието за уволнението работодателят не е поискал мнение на ТЕЛК и разрешение на Инспекцията по труда. Работодателят бил наясно с диагнозата му – неинсулинозависим диабет, защото той многократно е изследвал кръвната си захар в същата болница, в която работи, а освен това към момента на връчването на заповедта е бил в разрешен отпуск по болест.
В хода на делото съдът установил, че решението за промяна на щатното разписание – един лекар в отделението по съдебна медицина да се трансформира в лекар в спешното отделение, било взето на съвет на директорите на болницата. Десет дни по-късно предизвестието било връчено на д-р Митев с условието, че ако не приеме трансформираната длъжност, ще бъде уволнен. По средата на срока на предизвестието той получил покана от работодателя си в 3-дневен срок да даде информация дали страда от болестите, изброени в Наредба № 5 на МНЗ от 1987 г., на която не отговорил.
Според магистратите от значение е фактът, че работодателят не се е погрижил навреме да събере информация за болестите, от които страда ищецът, нито пък е имал мнение на ТЕЛК и разрешение на Инспекцията по труда. Ако ищецът не страдаше от захарен диабет, всичко това би било без значение и уволнението би било законосъобразно, независимо че запитване за заболяванията не е отправяно, категоричен е съдът. В дадения случай обаче работодателят не е имал необходимото мнение и разрешение, което прави уволнението незаконно и следва да бъде отменено, е заключението на Районния съд.
Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.