Монтана: Срути се заводът за отпадъци

Носещи колони от конструкцията на новостроящия се сепаратор за преработка на боклук в Монтана са се срутили в нощта срещу сряда, разказаха очевидци. Пострадали хора няма, но огромните метални колони са притиснали кран. Община Монтана е сезирала за случая регионалната дирекция по строителен контрол и се очаква тяхното становище, заяви кметът Златко Живков.

„Сформирана е независима комисия от експерти, която трябва да установи причините, довели до инцидента. Според нас случаят няма да забави строителството и сроковете ще бъдат спазени. Съгласно договора фирмата-изпълнител ще поеме всички щети, но те още са в процес на изясняване”, обясни пък главният инженер на община Монтана Камен Каменов.
Заводът за боклук е най-големият обект, който в момента се строи в Монтана. Той се финансира с пари от държавната хазна и общата му стойност е близо 8 000 000 лева. След търг за изпълнител на обекта миналата година бе избрано обединение „Пътно-строителна техника М-У-Т – Монтана”. Обществеността следеше целия процес по избора на фирмата строител. Офертата на Пътно – строителна техника е събрала 96 точки с цена от 6 771 073 лева. На второ място е класирана гръцката „Хелектор” със 73.5 точки и цена 6 998 000 лева. Другите трима участници - „Главболгарстрой /ЕНТСОРГА/ - Монтана, гръцката „Терна” и немската „ХОХТИЙВ констракшън” бяха  отстранени от състезанието заради непредставена в срок документация. Сепариращата инсталация трябва да подобри  дейността на депото и да удължи срока на експлоатацията му поне  с 20 години. Проектът е включен в националната програма за екообекти.

 

http://www.konkurent.bg