Договориха 10 дни допълнителен отпуск за педагозите в Берковица

Анекс към сключения на 22.01.2020 година Колективен трудов договор в сферата на образованието бе подписан на 20 октомври между кмета на Община Берковица Димитранка Каменова, председателя на Съюза на работодателите Таня Йонова, председателя на общински КС на СБУ към КНСБ Алеко Куньов и Татяна Алексиева – Председател на Регионален синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Страните се договориха размерът на удължения платен годишен отпуск за педагогическите специалисти и директорите в образователните институции, членове на синдикалните и работодателските организации, страни по договора, за 2020 година да се увеличи с 10 работни дни над договорения в КТД от 22.01.2020 година. Отпускът ще се използва само през настоящата година и при необходимост (преустановяване работата на детската градина или присъствената форма на обучение в училище до края на 2020 година) и след изчерпване на всичкия платен годишен отпуск на педагогическия специалист.

https://www.konkurent.bg/news/16031958269376/aneks-v-sferata-na-obrazovanieto-podpisa-kmetat-na-berkovitsa

Да защитим правата си, призовават синдикати

Национална кампания срещу нарушения на работното място стартира Конфедерацията на независимите синдикати в България. Мотото на инициативата е “ВЪЗстани за правата си”, съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Монтана Мария Лазарова.

Монтана е раят за сивата икономика

Монтана е превзета от сивата икономика. Повече от половината от бизнеса в региона все още не е излязъл на светло. В областта неформалният сектор е с дял 62.5%, сочи проучване на асоциацията на индустриалния капитал в България, осъществено по проекта “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”. Според анкетата, направена сред работодатели, служители и работници между 15 и 75 години, приблизително всеки втори работи в сивия сектор.

Монтана: „Напоителни системи" - подготвя протест

За протестни действия се готвят работещите в "Напоителни системи" - Монтана, съобщи за "Дарик" инж. Игор Репкин. Работниците не са получавали заплати от началото на годината, въпреки, че съвестно са изпълнявали своите задължения и са били на работните си места.

Монтана: Срути се заводът за отпадъци

Носещи колони от конструкцията на новостроящия се сепаратор за преработка на боклук в Монтана са се срутили в нощта срещу сряда, разказаха очевидци. Пострадали хора няма, но огромните метални колони са притиснали кран. Община Монтана е сезирала за случая регионалната дирекция по строителен контрол и се очаква тяхното становище, заяви кметът Златко Живков.