Крумовград: 190 млн. лева ще инвестираме в общината, заплатите ще бъдат 2-3 пъти над средните каза Алекс Нестор

"При "зелена улица" на проекта на компанията "Дънди прешъс метълс" реално след 3 години може да започне експлоатацията на рудника за добив на злато от находището "Ада тепе" край Крумовград.

Според геоложки проучвания залежите от ценния метал там са около 27 тона, от които ще бъдат добити 20 тона чисто злато", заяви на пресконференция в столицата директорът във фирмата Алекс Нестор.
Ще припомним, че след натиск от страна на неправителствени организации и гражданско сдружение в Крумовград компанията изготви нов проект, съобразен с европейските директиви и с българското законодателство.
Сменена е цианидовата технология, ще се добива само златен концентрат, а заради изискванията на "Натура 2000" експлоатационната площ е намалена наполовина и ще е около 100 хектара. За да започне да работи рудникът, ще бъдат инвестирани 190 млн. лева и разкрити 200 нови работни места, като хората ще получават месечно възнаграждение между 2-3 пъти над средната работна заплата у нас.
Това ще даде тласък за развитието на малкия и средния бизнес в общината и региона чрез съпътстващи дейности, убеден е Алекс Нестор.
Ръководството на компанията било обезпокоено от факта, че въпреки изявените намерения, общинската администрация в Крумовград отказва всякакъв диалог. Още от 5 януари новият доклад за ОВОС е готов, но към него не е проявил интерес никой от нейното ръководство, уточни той.
Въпреки това компанията предлага на община Крумовград пакет от финансови предложения. Да бъде създаден общински фонд, в който за 8-10 години ще се акумулират 50-60 млн. лева.
Този "огромен ресурс" можело да бъде използван за десетки структурни проекти, за културни и социални програми, в подкрепа на общинската болница. Друг инвестиционен фонд за около 8 млн. лева пряко ще подпомага развитието на малкия и средния бизнес в община Крумовград.