Кърджали: Съкращават 350 души в ОЦК, Оловно производство пред затваряне?

На 10 март е издадена заповед на УС на ОЦК за съкращаването на 350 човека от завода, съобщават металурзи. Според тях е взето решение за закриване на цялото оловно производство, в което работят 200 човека. Щели да бъдат съкратени още 150 човека от спомагателните цехове,администрацията и цинково производство.Със заповедта са запознати и трите синдиката в завода. Заповедите за съкращения ще бъдат връчени до 26 март, твърдят металурзите.

Синдикатите потвърдиха новината за готвените масови уволнения. Те изпратиха тревожна декларация до областния управител Иванка Таушанова, народния представител Цвета Караянчева, кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

„Основен мотив са намеренията на държавните органи да спрат принудително дейността на ОЦК заради недоказани по категоричен начин замърсявания на въздуха", се казва в декларацията.

Синдикалистите настояват за спешна намеса на правителството, за да не се стига до съкращаване на работници.

КНСБ, КТ „Подкрепа" и Националния синдикат на металурзите декларират, че от 17 март „са готови по всякакъв начин и с всички средства да защитят работните си места и доходи, в това число протести и палаткови лагери пред Министерския съвет и министерствата на енергетиката, екологията и социалната политика".

Източник : в-к „ 24Rodopi.com „