Дупница: За да не фалира, АРЗ излиза на протест пред Фандъкова на 6 април

За да спасят от затваряне завода, в който работят 60-е работници от АРЗ в Дупница, подкрепени от служителите на още 10 фирми от Добрич, София, Омуртаг и Дупница ще протестират срещу Столична община на 6-и април. Решението е взето на събрание, проведено в завода вчера. Недоволните, които са и членове на КНСБ-Дупница ще организират автобуси, с които ще се придвижат до София, където, въоръжени със знамена, плакати и свирки недоволството си срещу липсата на преводи от страна на Столична община към „Столичен автотранспорт“ ЕАТ ще изразят в 11 ч. Те призоваха дупничани ги подкрепят и на протеста.

Петчленен стачен комитет, начело със главният специалист „маркетинг и мениджмънт“ в предприятието Борислав Тасков, се заема с подготовката му. Освен него за членове на стачния комитет са избрани и четирима работници от АРЗ. „В началото на следващата седмица ще внесем в Столична община искането си за протест“, обясни Борислав Тасков, уточнявайки, че протестиращите ще спазят всички законови изисквания. Ако стачката им не помогне, работещите в завода се готови да блокират главен път Е-79 с намиращата се в предприятието техника. Около 300 души може да останат без препитание, ако се стигне до затваряне на АРЗ, прогнозираха представителите на стачния комитет.
Припомняме, че близо 1 млн. лв. дължи „Столичен автотранспорт“ ЕАД на Авторемонтния завод в Дупница. За ремонтирани софийски автобуси дружеството не е плащало от 17 месеца. В същото мреме то чака 17 млн. лв. от Столичната община, които са част от предвидената в бюджета й субсидия в размер на 20 млн. лв. Навместо да плаща ритмично обаче Столичната община превеждала само пари за горива и заплати на шофьорите. Освен АРЗ да получи парите си, стачният комитет настоява да се изпълнява договора за 2010 и 2011 г., осигуряващ дългосрочна заетост на работещите в предприятието, а извършените ремонти да се плащат. Ако се стигне до закриване на предприятието ремонта на софийските рейсове ще струва шест до осем пъти по-скъпо отколкото сега. Като пример Борислав Тасков посочи, че ремонтът една част в завода в Дупница струва 2 000 лв., а внесена от чужибина би излязва на софийските автобусен транспорт 12 000 лв.
Димитринка Симеонова