Добрич: Продължават жалбите за неизплатени заплати

От началото на годината инспекцията е установила 55 нарушения в рамките на Добричка област, 26 от тях са констатирани през месец февруари, това съобщи на пресконференция Маргарита Антонова, главен инспектор в Инспекцията по труда в Добрич.

244 проверки са извършили трудовите инспектори, от началото на 2011, като 125 от тях са през февруари. Съставени са 45 акта. 91 са получените в инспекцията по труда жалби, като основно те са за неизплатени заплати.
След намесата на Инспекцията по труда в областта са изплатени 153 564 лева стари, забавени трудови възнаграждения от началото на годината, като в това число 71724 през месец февруари.
Вече всеки месец се наблюдават пет фирми, които бяха обявени от социалния министър, във връзка с изплащане на закъснели възнаграждения - “Албена стил” АД, “Мирела стил 98” ЕООД, “Сплендид” ООД, “Юнион Ивкони” кл. Балчик и “Синева” ЕООД Силистра. Най-много заплати се дължат на работещите в “Албена стил” АД - 184 000 лева., където работят около 300 души, допълниха от инспекцията.
Фирми от бюджетната сфера, както и държавни са най-честите нарушители на закона за регистрация на трудовите договори, заяви Антонова. Според промените, в Кодекса на труда от края на 2010 година, тези работодатели, които не са регистрирали трудовите договори 3 дни след тяхното сключване, вече могат да го направят само след издадено предписание и глоба от Инспекцията по труда.


http://dobrich.info