Габровските синдикалисти на КНСБ подкрепиха митинга в София

  • 001

“Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии и заплати”. С такива възгласи над шест хиляди души от цялата страна протестираха вчера в организирания от КНСБ Национален митинг. Срещу предложената от правителството пенсионна реформа, която предвижда постепенно увеличаване на възрастта за пенсия и замразяващия доходите проект на Бюджет за 2015 година, се обявиха и над 100 синдикалисти от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна. Мотото на националната протестна демонстрация бе: “Няма да плащаме чуждите грешки с нашите пенсии, с нашите работни места и с нашите заплати”.

Шествието премина през централната част на София, като тръгна от Централата на КНСБ, премина по жълтите павета край Министерски съвет и проведе мирният си протест пред Народното събрание. Представени бяха различни професии, сред които миньори, железничари, учители, здравни работници, служители от администрацията и др.

От КНСБ посочиха ясно причините за своето недоволство: намерението да се увеличават възрастта за пенсиониране на над 2 млн. работещи с 4 месеца от 1 януари 2015 г.; бюджетът на държавата за 2015 г. замразява доходите; предвижда се да бъдат съкратени десетки хиляди работни места в бюджетния сектор; бюджетът не дава сигурност и на работещите в енергетиката и в целия материален сектор.

Синдикатът апелира за криминализиране на неспазването на договореностите по минималните осигурителни доходи, неплащането на заплати, укриването на осигуровки и данъци, както и на неправомерното отпускане на инвалидни пенсии от ТЕЛК. Според синдиката също трябва да бъдат предприети активни мерки за решаване на въпроса с двегодишната дефлация, която убива икономиката на страната.

От трибуната на митинга бяха отправени за пореден път призиви от работници и служители от различни браншове, управляващите да помислят за предприятия и сектори като „БДЖ”, енергетика, здравеопазване, образование и държавна администрация.

Участниците в протеста излязоха с обща Декларация до Председателя на Народното събрание, Премиера и всички депутати, в която заявиха своите конкретни искания. Тя бе внесена от делегация, водена от Президента на КНСБ Пламен Димитров и председатели на ключови федерации към синдиката.

В крайна сметка стана ясно, че се очаква успех относно основното искане – стопиране нарастването на възрастта и стажа за пенсия през 2015 г., т . к. всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ са застанали зад предложението на синдиката. До 18 ч. в неделя ще има яснота по окончателните позиции на партиите, а през следващата седмица предстои гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г.

Източник: http://www.gabrovonews.bg/news/80630/