Синдикати протестират срещу пенсионната реформа

Национален протестен митинг под мото „Не на пенсионна реформа, орязваща права на българските граждани и бюджет, предлагащ единствено доживотен труд за мизерна заплата” организират на 11 декември от КНСБ. В протеста пред Министерския съвет и Народното събрание ще се включат всички организации в страната. В действията се очаква да се присъединят над 150 души от Враца.

От синдиката се обявиха категорично против увеличаването на възрастта за пенсиониране и настояха от 1-ви януари 2015 година да няма нарастване на възрастта за всички категории труд. От КНСБ настояват тя да бъде замразена, докато не се изготви ясен план за това как ще нараства през годините.

Приемлив вариант за реформа ще бъде този, който връща доверието на младите хора и гарантира адекватни пенсии от поне 65% от средномесечния доход, допълват от КНСБ - Враца. „От 1 януари искаме да продължи действието на параграф 4 от Преходни и заключителни разпоредби на КСО във вида му от 2014 г., за да се гарантират правата на ранно пенсиониране на категориините работници. Трябва да се постигнат адекватни пенсии, адекватни обезщетения”, обяви Деница Нитова председател на КНСБ – Враца.

Източник: http://www.vratzadnes.com/page.php?n=227538&SiteID=922