Деница Нитова: „Хората често игнорират факта, че имат и права”

Интервю на председателя на Регионалния съвет на КНСБ във Враца Деница Нитова за ZovNews.com

Деница Нитова е родена в София, но живее във Враца. Завършва Езикова гимназия "Йоан Екзарх" в областния град, с профил "Английски език". Висшето си образование получава в Стопанската академия "Димитър Апостолов Ценов" в Свищов, с магистратура "Стопанско управление". Деница Нитова е председател на КНСБ-Враца, а в организацията на институцията е от април 2013 година. 

Петьо Донков 

Госпожо Нитова, във връзка със Световния ден за достоен труд разкажете откога се отбелязва, какво символизира, на какво акцентира? 

Денят се отбелязва от 2008 година по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите, с подкрепата на синдикати от цял свят, които отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия за труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб. Така всеки седми октомври се отбелязва като Световен ден за достоен труд.

Смятате ли, че хората са запознати с правата си?

За съжаление, много от хората, улисани в ежедневните проблеми, не обръщат достатъчно внимание на правата, които имат, и често се примиряват с положение, което не само погазва правата им, но погазва и достойнството им. Немалко от младите не знаят какво е синдикат. Това е много страшно, защото всъщност те сами изключват възможността да намерят защита и да намерят някого, който да им обясни, да им помогне в защита на техните трудови права, както и на техните осигурителни права.

Какви са най-честите проблеми, с които идват при Вас хората?

Хората обикновено питат за проблеми, свързани със забавено изплащане на заплати. В тези случаи питат какво може да се предприеме. При съкращение хората искат да знаят каква защита могат да ползват. Дори най-често някои идват, когато работодателят ги кара да подпишат молба за напускане по взаимно съгласие, а съгласие от страна на роботника липсва. Всъщност, той им обяснява как те са длъжни да го подпишат. За съжаление, много пъти хората идват, след като са подписали вече документа и при това положение въпросът не е за нас, а - за адвокат. Препоръчвам и дори моля хората да идват, преди да са подписали какъвто и да е документ, когато не са убедени, че трябва.

В такъв случай как трябва да постъпят заплашените от съкращение служители?

Най-правилният подход е винаги да се консултират с някого. Дори и да е с адвокат. Ние сме достъпни за всички и ни знаят адреса. Нека да се консултират. Нека не разчитат на близки и познати, за да им кажат как да реагират в една ситуация, в която би трябвало да получат по-добър съвет. Да питат човек, който се занимава с това и може да им даде конкретен отговор или поне да ги насочи там, където трябва да идат. Масов случай обаче е хората да идват вече, след като са подписали. По принцип ние даваме консултации на наши членове, никога не връщаме никого. За съжаление, пак казвам, много често хората търсят правата си пред свършен факт. На нашите въпроси защо са подписали, те обикновено казват, че са били едва ли не заплашени, че трябва да подпишат съкращението си. Важно е да се знае, че когато на документите пише "по взаимно съгласие" и работникът не е съгласен, означава, че не е длъжен да подписва нищо. Също така в Интернет е публикуван Кодексът на труда и там всеки може да види правата си.

По Ваше мнение работодателите страхуват ли се от синдикатите?

Факт е, че много от работодателите по открит или завоалиран начин заявяват, че не желаят синдикална организация в територията на предприятието или фирмата, и открито заплашват с уволнение своите работници и служители, които се опитат да сформират такава. Трябва да се знае, че създаването на синдикална организация е право на всички работници. Не е нужно съгласието на работодателя. За съжаление, в днешно време хората, пазейки работата и хляба си, особено тук във Враца и региона, много често се страхуват и смятат, че е по-добре да нямат главоболия.

При работодателите има едно неразбиране за ползата от синдикална организация, а тя може да бъде посредник, да помогне за решаването на редица проблеми. Когато съществува синдикална организация, служителите чувстват, че имат по-голяма сигурност, работят по-спокойно и уверено и така се увеличава производителността на труда.

Какво предстои в близко бъдеще на КНСБ-Враца?

Предстои ни много тежка работа не само на КНСБ - Враца, но и на всички структури на синдиката на фона на продължаващата криза и висока безработица. Враца традиционно е с едни от най-високите показатели в тази сфера. Продължаващите проблеми са свързани с тази криза, която в България, твърдя смело, все още не е отминала и не виждам какво ще стане, имайки предвид нестабилната политическа ситуация в страната и политическата перашка, която се получи след последните избори. Надяваме се за най-доброто от страна на политиците и политическото бъдеще, но за нас предстои тежка работа.

Именно на фона на тази политическа и икономическа ситуация в страната какви са Вашите очаквания за предстоящата зима?

Очакванията ни, за съжаление, не са много ведри. Надяваме ме се, че не сме прави. За всички организации, не само във Враца, ако трябва да сме честни, виждайки как сметките пълзят нагоре, а доходите си стоят на едно място, дори на места падат надолу, става ясно, че хората са принудени да работят в едни мизерни условия и перспективите не са розови. Само да споменем взрива, който се случи в Горни Лом, не беше, защото хората са вземали високи заплати и са работили в европейски условия, а напротив. Лошото качество в условията на труд са една от основните причини според мен, но и според много други хора, принудени да работят за по двеста, двеста и петдесет лева на месец, защото имат да хранят семейства.

Доколко във Враца има условия за достоен труд?

Условията за достоен труд е справедливото и редовно заплащане, качеството на работното място, спазването на трудовото и осигурително законодателство, безопасните и здравословни изисквания за труд, както и спазването на Закона за защита от дискриминация във всичките й форми.

Във Враца такива условия, както и навсякъде в страната, липсват на много места, защото хората често игнорират факта, че имат и права. Те знаят, че са с някакви задължения, че трябва да се коректни към работодателя, който абсолютно некоректно забравя, че и той има някакви задължения спрямо работниците.

Работещите хора във всяка част на света продължават да страдат от последствията на глобалната икономическа криза. Икономическата криза, младежката заетост, правото на труд на по-възрастните, това също са теми, свързани със Световния ден за достоен труд. Положението не само във Враца, но и в цяла Северозападна България е изключително трудно, но ние продължаваме да се борим за правото на достоен труд.

Всеки може да се свърже с нас на телефон 092/62-61-91, по имейл - e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да ни посети в централата ни на булевард "Демокрация" 1, ет. 5 във Враца.

Източник: http://news.vratza.com/?id=2101410&adate=