Почнаха съкращения в „Напоителни системи”

Монтанският клон на “Напоителни системи” минава към Враца, научи „Конкурент”. Промяната се налага заради преструктурирането на системата, съобщиха от ръководството.

Работници пък разказаха, че от седмица са започнали съкращения, но дори и на хората с предизвестия не се изплащат закъснелите заплати. Трудовите възнаграждения в дружеството са забавени с около 3 месеца. Хората получават само аванси. След преструктурирането около 120 души от клоновете в Монтана, Видин и Враца ще останат без препитание. Първо ще се съкратят навършилите пенсионна възраст.
„Метлата няма да подмине и по-младите – едни, защото са назначени последни, а други – защото намалява обемът на работата”,  разказаха притеснени за хляба си мелиоратори. Засега спокойни могат да бъдат само тези, които имат редки специалности. Те обаче ще бъдат наемани на граждански договори, само когато има нужда от експертните им познания. В дружеството в Монтана до преди дни работеха 110 души. Най-вероятно в началото на септември те ще останат максимум 70.
Фирмата стопанисва язовирите в област Монтана, чието основно предназначение е било да се ползват за напояване. Дружеството се грижи и за втория по големина язовир у нас – „Огоста”. Специалистите имат задача да експлоатират така водоемите, че при високи води да не се случват бедствия. За това са нужни годишно около 5 000 000 лева, които се отпускат от държавата. През миналата година обаче тези средства не са били заделени. Фирмата обработва и 8 500 дка земя в цялата област, засята с есенници и пролетници. Работниците се надяват поне след продажбата на зърното да им платят закъснелите заплати.
www.konkurent.bg